Начало / Uncategorized / Вселенският патриарх се срещна с Гръцкия архиепископ. Двамата дискутираха църковните въпроси за Украйна и Македония

Вселенският патриарх се срещна с Гръцкия архиепископ. Двамата дискутираха църковните въпроси за Украйна и Македония

Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей се срещна вчера с Еладския архиепископ Йероним в Атина. Срещата е по повод въпросите, които предстоят за решаване и са свързани с разколническата църква в Украйна и схизматичната в Македония. 

Вселенският патриарх в момента е в Гърция, където оглави прославлението на дивния старец Яков Цаликис на о. Евлия. Иначе на срещата между двамата предстоятели бе обсъден въпроса за възможността за предоставяне на томос за автокефалия на Украинската православна църква – Киевски патриархат, която към днешна дата е разколническа формация и няма нищо общо с каноничната православна църква в Украйна. 

Припомняме, че украинският президент Петро Порошенко наскоро призова Вселенската патриаршия да даде автокефалия на разколната украинска църква. Малко по-късно синодът на Вселенската патриаршия обяви, че ще започне диалог по въпроса с останалите Поместни православни църкви. 

Макар че няма много информация за вчерашния разговор, архиепкоп Йероним е изразил неутрално отношение към въпроса на по-ранната среща с представители на Константинополската патриаршия, заявявайки само, че това е важен въпрос, който трябва да бъде разгледан от Св. Синод на Гръцката православна църква през октомври.

Делегацията на Вселенската патриаршия тогава отговори, че „във всеки случай процесът на Константинопол, прокламиращ автоцефалията, ще продължи“.

293208.pНа срещата е бил обсъден и въпросът за Македонската православна църква, която през ноември миналата година отправи молба към Българската православна църква да ѝ стане „Църква-майка“. Българската църква прие да помогне на Македонската църква, като започне диалог с останалите Поместни църкви. Впоследствие стана ясно, че синодът на МПЦ се е обърнал и с писмо към Вселенския патриарх Вартоломей с молба за признаване в каноничност. 

От своя страна Вселенската патриаршия реши, че ще предприеме действия по решаването на проблема на Македонската църква. 

По информация на Ромфеа и Православие ру. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...