Начало / Новини / Софийска митрополия дари на „Пирогов“ апарат за Детската реанимация при Клиниката по детска анестезиология

Софийска митрополия дари на „Пирогов“ апарат за Детската реанимация при Клиниката по детска анестезиология

Детската реанимация при Клиниката по детска анестезиология в „Пирогов“ получи като дарение апарата „Rotem Sygma“. При даряването присъства лично и Българският патриарх Неофит. 

Апаратът е последно поколение и в рамките на 10 минути предоставя резултат за състоянието на системата на кръвосъсирване. Така се избягват ненужни кръвопреливания и стрес за децата.

Кампанията стартира в края на миналата година, в навечерието на празника Въведение Богородично – Деня на християнското семейство. „В каузата бяха вложени и средства, завещани за благотворителни цели от приснопаметния Български патриарх Максим“, припомнят от Софийска митрополия.

Това е втората успешна кампания на отдела. През миналата година успешно завърши и първата им кампания – закупуването на автоматичен хематологичен анализатор с пет диференциално броене на кръвни клетки, който бешe предоставен на Клиниката по детска онкохематология на УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ и улесни работата и подобри точността на резултатите от кръвните изследвания на малките пациенти.

drhtyОсновен дарител тогава бе Негово Светейшество патриарх Неофит, който дари цялата премия, с която бе отличен от Фонда за единството на православните народи, на стойност 10 000 долара. Към средствата бяха добавени 20 000 лева от бюджета на Софийската света митрополия за нуждите на дарителската кампания.

По информация на Софийска св. митрополия. 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Доброволци почистиха района около манастира „Свети Петър и Павел“ в Пазарджишко

Доброволци почистиха района около манастира „Свети Петър и Павел“ в близост до пазарджишкото село Паталеница. ...