Начало / Uncategorized / Политиците не могат да обединят църквата. Могат само да я разделят

Политиците не могат да обединят църквата. Могат само да я разделят

„Съвременните политици не могат да обединяват Църквата, но могат да доведат до по-големи разделения. Затова те трябва да останат в собствената си сфера и да не се намесват във вътрешните работи на Църквата“, каза по време на проповедта си в петък в Харков митрополит Онуфрий, предстоятел на Украинската православна църква, съобщава официалният сайт на УПЦ.

Припомняйки историческия опит на взаимодействието между църквата и държавата, украинският предстоятел говори за мъдрата позиция на Св. Константин Велики по време на арийския спор по време на IV век. През 313 г. той публикува Милановия указ, давайки свобода на християнството, което даде възможност и тласък за цъфтежа и разпространението на Църквата.

„Но дяволът, който винаги се бори срещу вярващите в Христос… започна друга борба – вече не физическото унищожение на вярващите, но започна да сее заблуди в техния човешки ум, т.е. „грешки във вярата“, означаващи ереси, което доведе до разделение в Църквата.

Но свещеният цар Константин, който искал да излекува разделенията, които възникнаха от ариевата ерес, която провъзгласи, че Христос не е равен в Божествеността на Бог Отец, и направи всичко възможно, за да помири епископите на Църквата. Той разбрал, че за да намери мир, трябва да се събере Първият Вселенски събор и поверил на епископите да решават въпроса за обединяване на Църквата и решаване на въпроса за ереста, съществувал по онова време“, каза още митрополит Онуфрий.

293151.p (1)„И светите йерарси, свещеници и дякони на Бога намериха царския път, по който Църквата трябва да върви, и те показаха на хората къде да отидат там – където беше Христос. И Църквата продължи своето шествие към Христос“, обясни Онуфрий.

Политиците днес, отбеляза йерархът, не знаят за църковните въпроси, но искат да организират живота на православния народ според собственото си удоволствие. „Ние обичаме нашите политици – те са нашите настойници, но Бог не им даде нито ума, нито средствата, нито правото да организират Църковния живот“, подчертава още  Негово Блаженство.

„Политиците се намесваха в делата на църквата през 90-те години и провокираха схизми. Те не могат да обединяват; те са способни да разделят „, заяви той.

Негово Блаженство отбеляза, че само онези, които са получили благодатта на ръкоположението, могат спокойно да решават въпроса за разделението в Църквата. Политиците „просто трябва да осъзнаят, че всеки трябва да върши своята работа. Ако политиците се занимават с политика и Църквата се занимава със спасението на човека, тогава… нашата страна ще се издигне икономически и духовно… Но ако започна да правя политика и политиците започват да правят делата на Църквата вместо мен, ще има хаос. „

За Ангел Карадаков

Виж още

В подкаста „Духовни полета“ тази седмица: Беседа за Живата вода и св. Паисий Хилендарски

Уважаеми читатели, представяме ви брой 27 на подкаста „Духовни полета“. В този брой говорим по ...