Начало / Uncategorized / Включвайки се в благотворителната кампания „Деца рисуват за деца“, помагаме на онкоболни дечица да се излекуват по-бързо

Включвайки се в благотворителната кампания „Деца рисуват за деца“, помагаме на онкоболни дечица да се излекуват по-бързо

На 6 юни 2018 г., с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и по решение на Св. Синод Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод, ще открие поредната изложба от благотворителната синодална кампания „ДЕЦА РИСУВАТ ЗА ДЕЦА“.

Кампанията с благотворителна изложба има за цел да подпомогне онкоболните деца, лекуващи се в Клиника по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, гр. София.

Художниците и фотографите в изложбата са деца и ученици – лауреати на синодалния Национален конкурс „Възкресение Христово” през последните няколко години. Даренията могат да бъдат пускани в Кутията на Доброто (на рецепцията на х-л „Маринела“) или превеждани по банков път.

Откриването е на 06.06.2018 г. (сряда) от 18:00 ч. във фоайето и лятната градина на хотел „Маринела” (бул. „Джеймс Баучер“ № 100, гр. София).

Изложбата и кампанията продължават и през м. юни 2018 г. без фиксиран край!

DSC_6484

По-долу предлагаме и интервю с д-р Пенка Христова, секретар на Културно-просветния отдел при Св. Синод. 

– За втора поредна година ще се проведе кампанията „Деца рисуват за деца“, в която отново ще бъдат изложени творби на децата-участници в националния конкурс на Св. Синод „Възкресение Христово“. Как продължава инициативата от миналата година?

DSC_1947– Миналата година за първи път след награждаването на конкурса „Възкресение Христово“ направихме инициативата „Деца рисуват за деца“. Това е благотворителна кампания в помощ на онкоболни деца, която се състоя и с помощта на хотел „Маринела“. Изложихме във фоайето на хотела рисунки и фотографии, които можеха да бъдат закупувани на място в хотела. Изложбата бе тържествено открита от Ловчанския митрополит Гавриил, който е и началник на Културно-просветния отдел при Св. Синод. След това се събра определана сума, имаше дарние срещу съответните рисунки. Събра се определена сума, с която се закупи апаратура за клиниката по онкохематология към ИСУЛ, където се лекуват онкоболни дечица от цялата страна. Тъй като инициативата получи голяма подкрепа, след това имаше втори етап проведен в Народното събрание, където отново бяха изложени други наградени творби от Националния конкурс. Част от тях също бяха закупени и съответно със събраните средства отново се закупиха пациентни монитори, отново апаратура за същата клиника. Тази година, тъй като, кампанията беше успешна и в двата предишни етапа, решихме да я продължим. Отново получихме подкрепата на хотел „Маринела“ и сдружение „Маринела“ и тази година продължаваме с инициативата. 

– Тази година за къде ще се събират средства?

– И тази година средствата отново ще бъдат насочени към детската клиниката по онкохематология към ИСУЛ. 

– Колко средства бяха събрани от миналогодишната кампания?

– От първия етап мисля, че сумата бе 10 000 лв., а от втория около 5 000 лв., т.е. някъде около 15 000 лв. бяха събрани от двата етапа на кампанията. 

– Колко рисунки тази година ще бъдат изложени в хотел „Маринела“?

– Точният брой още не е ясен, но във фоайето на хотела ще бъдат изложени 17 статива, на които ще бъдат поставяни рисунките. Щом една рисунка се закупи, то на нейно място ще бъде поставяна друга. Първо ще бъдат изложени наградените от тази година творби и ако те се разпродадат, както се надяваме, ще бъдат заменени с други творби от тази и от предни години. 

– Кампанията се провежда за втора поредна година. Как обществеността реагира на подобна инициатива и на този вид благотворителна дейност от страна на Св. Синод и в частност на Културно-просветния отдел при Синода? Как децата в самия конкурс въприемат факта, че с картинките си помагат на свои болни братчета и сестричета?

– Много позитивно! От една страна някои обществени институции като Народното събрание радушно ни подкрепиха и дори предложиха да организират изложба при тях. А от друга страна и самите деца, чувам от учители, защото нямам пряк достъп до децата, но тъй като учители изпращат творби на своите ученици, и някои от тях споделят как децата са много въодушевени и как не биха участвали, но само, защото ще помогнат на други дечица. Някои дори рисуват повече творби отколкото е по регламент само и само да имат по-голям шанс да попаднат в изложбата и така да помогнат на свои връстници да оздравеят. 

– Кои хора могат да се включат в кампанията „Деца рисуват за деца“?

– Абсолютно всички хора могат да участват и да дойдат в хотел „Маринела“. Изложбата ще се открие на 6 юни (сряда) от 18 часа, от Ловчанския митрополит Гавриил. Всеки, който може, нека да заповяда. На момента ще могат да закупуват рисунка и съответно да даряват. Също така ако не успеят в деня на откриването, изложбата няма фиксирана крайна дата, но предполагаме, че поне месец-два тя ще бъде отворена за абсолютно всеки, който желае да отиде и да се включи в кампанията. 

– Очаква ли се тази година Народното събрание отново да се включи в кампанията и отново да подпомогне закупуването на някои скъпоструващи апарати за лечение на дечица?

– Надяваме се, но все още нямаме официално потвърждение. 

– Защо е необходимо повече от нас да се включат в тази кампания?

– Миналата година инициативата прохождаше, но се надявам тази година повече хора да са разбрали за нея, да има по-голямо медийно отразяване, по-голям обществен отзвук и съответно много повече хора да се включат. Много от хората си мислят, че богат човек може да извади 10, 15 000 лв. и да закупи съответния апарат и с това да приключи всичко, но идеята на кампанията, освен да бъдат закупени някакви нужни и необходими неща за съответна клиника и да се помогне на болни дечица, кампанията е и да докосне сърцата на хората. Да могат повече хора да усетят тази топлина към страдащия, към болния и макар и с малка сума да участва, за да можем да помогнем и на себе си, на душите си. Не само на болните дечица, но и на себе си. 

С д-р Пенка Христова разговаря Ангел Карадаков.

За Ангел Карадаков

Виж още

Нови електронни камбани има най-големият православен храм в Ямбол – „Св. Николай Чудотворец“

Нови електронни камбани има най-големият православен храм в Ямбол – „Св. Николай Чудотворец“. Средствата за ...