Начало / Новини / Митрополит Даниил направи първа копка за новостроящ се храм

Митрополит Даниил направи първа копка за новостроящ се храм

В неделя на Вси Светии с молебен и водосвет бе дадено началото за изграждане на храм, посветен на „Свети Архангел Михаил” в село Долна Вереница, община Монтана. Това направи Видинският митрополит Даниил в съслужение с архимандрит Антим, селския свещеник Славейко и свещеник Николай от храм „Свети Свети Кирил и Методий” в Монтана, информира Видинска митрополия.

В името на Отца, Сина и Светия Дух Владиката три пъти откопа земята. От неговите ръце лопатата премина в кметът на Монтана Златко Живков, в председателят на Общинския съвет Иво Иванов, в областния управител Росен Белчев и в кмета на Долна Рикса Любомир Ангелов. Гръмотевици и дъжд не уплашиха духовници и първенци да довършат ритуала, а насъбралото се мнозинство народ не помръдваше от поляната и си шепнеше, че това не е виждано от години. Църквата ще се намира на височинката зад селското читалище до параклиса на „Свети Николай” и стария орех. Параклисът е построен в знак на признателност към Бог от жена, преживяла опасно падане от 8 етаж в асансьорна шахта. Малката постройка за молитва е изградена преди 18 години, на мястото на старата църква. Тя била разрушена в мрачните години след 1944 година от неверници.

„Православният храм, братя и сестри е място на особеното Божие присъствие, заяви в обръщението си към хората митрополит Даниил. И докато има любов между Вас, да се събирате заедно на молитва, да надделява грижата един към друг, любовта, подпомагането и радостта, Бог винаги ще е с Вас. Това е нашата надежда, че ще пребъде селото и нашия народ.”

34441736_842232449303557_3294867926150021120_nКметът на Монтана припомни, че Долна Рикса е единственото село от 23-те в общината без православен храм и както е обещано, такъв ще бъде направен. Пред довършване са църквите в селата Трифоново, Крапчене и Войници. Живков благодари на Владиката, на всички подкрепили новия църковен проект и най-вече на Николай Калистратов, чийто корени са от селото, за първоначалното дарение от 30 хиляди лева. С тях ще започне строежа на църквата. „Много хора имат възможност да даряват средства, но малко наистина го правят”, заяви Живков и допълни, че общината също ще финансира изграждането на черквата.

Проектът на бъдещия храм „Свети Архангел Михаил” е дарение от архитект Пенка Господинова. Тя е проектирала и много от останалите църкви в селата на община Монтана.

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Димитър Солунски

Св. велкикомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун, баща му, управител на града, имал ...