Начало / Новини / Митрополит Даниил направи първа копка за новостроящ се храм

Митрополит Даниил направи първа копка за новостроящ се храм

В неделя на Вси Светии с молебен и водосвет бе дадено началото за изграждане на храм, посветен на „Свети Архангел Михаил” в село Долна Вереница, община Монтана. Това направи Видинският митрополит Даниил в съслужение с архимандрит Антим, селския свещеник Славейко и свещеник Николай от храм „Свети Свети Кирил и Методий” в Монтана, информира Видинска митрополия.

В името на Отца, Сина и Светия Дух Владиката три пъти откопа земята. От неговите ръце лопатата премина в кметът на Монтана Златко Живков, в председателят на Общинския съвет Иво Иванов, в областния управител Росен Белчев и в кмета на Долна Рикса Любомир Ангелов. Гръмотевици и дъжд не уплашиха духовници и първенци да довършат ритуала, а насъбралото се мнозинство народ не помръдваше от поляната и си шепнеше, че това не е виждано от години. Църквата ще се намира на височинката зад селското читалище до параклиса на „Свети Николай” и стария орех. Параклисът е построен в знак на признателност към Бог от жена, преживяла опасно падане от 8 етаж в асансьорна шахта. Малката постройка за молитва е изградена преди 18 години, на мястото на старата църква. Тя била разрушена в мрачните години след 1944 година от неверници.

„Православният храм, братя и сестри е място на особеното Божие присъствие, заяви в обръщението си към хората митрополит Даниил. И докато има любов между Вас, да се събирате заедно на молитва, да надделява грижата един към друг, любовта, подпомагането и радостта, Бог винаги ще е с Вас. Това е нашата надежда, че ще пребъде селото и нашия народ.”

34441736_842232449303557_3294867926150021120_nКметът на Монтана припомни, че Долна Рикса е единственото село от 23-те в общината без православен храм и както е обещано, такъв ще бъде направен. Пред довършване са църквите в селата Трифоново, Крапчене и Войници. Живков благодари на Владиката, на всички подкрепили новия църковен проект и най-вече на Николай Калистратов, чийто корени са от селото, за първоначалното дарение от 30 хиляди лева. С тях ще започне строежа на църквата. „Много хора имат възможност да даряват средства, но малко наистина го правят”, заяви Живков и допълни, че общината също ще финансира изграждането на черквата.

Проектът на бъдещия храм „Свети Архангел Михаил” е дарение от архитект Пенка Господинова. Тя е проектирала и много от останалите църкви в селата на община Монтана.

За Ангел Карадаков

Виж още

Богослуженията през Страстната седмица обяви православната ни църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, Великобритания

Богослуженията през Страстната седмица обяви Българската православна църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, ...