Начало / Uncategorized / Мъже в черно

Мъже в черно

Монасите – оригиналните мъже в черно

Монашеското призвание е специално призвание от Бога, което е взаимоотношение. Това е връзка, която включва общност (монашеското братство), но основно се върти около връзката на монаха с Бога.

Монасите не са свети мъже, които живеят отделени от света, а хора, които търсят святост, като поемат връзка с Бога, Който чрез тази връзка обещава святост. Монахът се опитва с Божията помощ да живее в подражание на ангелите, така че монашеският живот често се нарича ангелски живот. Чрез непрекъснатото си общуване с Бога, монахът се опитва да се предаде на трансформацията на собствения си живот, който идва с действието на Светия Дух.

Святостта не е нещо, което е за светиите, чиито икони ние почитаме и за чиито живот четем. Святостта е по-добре разбирана като цялост, съставена изцяло или изцеление. Търсим изцеление от мрака и отчуждението, което сме наследили в резултат на падението. Ние търсим Бога на правдата, Който може да ни изцели от нашата немощ. Докато Христос се „увеличава“ в нас, нашата паднала природа намалява. В монашеското послушание аз-ът се заменя от Божията воля и егото е потъпкано.

Целта на монаха е да придобие Светия Дух, от Когото идва истинското покаяние и скромно и съкрушено сърце. Тази връзка, която носи изцеление за монаха, също носи изцеление за света. Свети Серафим Саровски казва, че ако придобиете вътрешен мир, хиляди около вас ще се спасят. Монахът следователно не е някой, който напуска света, защото се грижи малко за хората в света, а защото се грижи за всички и за всичко. Защото обича ближния си и целия космос, той се предава, за да бъде преобразен от Светия Дух, превръщайки се в жив мъченик.

Монахът стои пред Бога като посредник за цялото човечество, не защото умишлено бяга от другите, а защото се доближава до тях, като влиза в съкровена връзка с Иисус Христос, на Когото служи.

С любов в Христа,

Игумен Трифон

За Николина Александрова

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...