Начало / Uncategorized / Мюсюлманин възстанови 136-годишна църква  

Мюсюлманин възстанови 136-годишна църква  

Църквата в с. Искра, посветена на св. равноапостоли Кирил и Методий е напълно обновена и реставрирана, с помощта на мюсюлманина Турхут Исмаил от селото.

Заедно с многобройните гости християни на 24-ти този месец, Турхут посрещна и много приятели мюсюлмани, които са го подкрепяли през годините в неговото дело.

Църквата е възстановена с европейско финансиране по програмата за развитие на селските райони 2014-2020 „Европа инвестира в селските райони“ на Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони. Изпълнител на проекта „Основен ремонт, модернизация и благоустрояване на православен храм „Св. св. Кирил и Методий“ е ЕТ „ТУРХИ-Турхут Исмаил“.
Храмът е построен в 1882 година от прочутия възрожденски строител Уста Генчо Кънев. Осветен е същата година от първия Сливенски митрополит Серафим.
В 1923 г. към църквата е пристроена и камбанария, а през 1945 г. при митрополит Евлогий наосът е украсен с декоратвна стенопис.
След настъпилите няколко десетилетия на разруха и запустение, по милост Божия, храмът бе реставриран изцяло и обновен в 2018 г.

За Николина Александрова

Виж още

Поклонничеството като мисия – нов брой на подкаста „Духовни полета“

Уважаеми зрители, представяме ви новия епизод на подкаста „Духовни полета“. В него разговаряме с иконом ...