Начало / Uncategorized / В Маалюля възстановяват манастира „Св. Текла“

В Маалюля възстановяват манастира „Св. Текла“

Възстановяването на православния манастир „Св. Текла“ в Сирия, разрушен от терористи, ще бъде завършено в рамките на месец.

„Всичко е било разрушено и ние веднага започнахме да възстановяваме и след един месец монахините ще бъдат в състояние да се върнат в манастира си…“, каза отец Илия, предстоятел на манастира.

„За този малък град е много важно да се възстанови всичко, което е било разрушено“, допълни той.

Маалюля е малък град, разположен в живописен пролом на 50 километра северно от Дамаск. Това е едно от малкото места в света, където хората все още говорят арамейски език – езикът на Иисус Христос. В храмовия комплекс на Маалюля се включват манастирът „Св. Сергий“, манастирът „Св. Текла“, както и църквата „Св. Илия“, в която вече се извършват богослужения.

През септември 2013 година в селището избухва кола-бомба и започва ожесточено сражение между правителствената армия на Сирия и представящите се за опозиция в страната, терористични групировки, като по този начин разрушават един от най-древните градове и едно от големите християнски средища в Близкия Изток.

През април 2014 г. градът бе освободен от сирийските правителствени войски. По времето, когато градът е бил контролиран от терористи, много християнски храмове бяха унищожени и осквернени.

За Николина Александрова

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...