Начало / Uncategorized / Сръбският патриарх Ириней получи наградата за обединение на православните народи в Москва

Сръбският патриарх Ириней получи наградата за обединение на православните народи в Москва

Сръбският патриарх Ириней получи вчера наградата от международната фондация за единство на православните народи в катедралата „Христа Спасител“ в Москва. Фондацията е създадена през 1995 г. от Негово Светейшество патриърх Алексий II с цел укрепване на връзките на духовното богатство между православните народи. 

Сръбският предстоятел бе един от двамата наградени тази година, на които бе връчен приза за „изключителна работа за укрепването на единството на провславните народи и за утвърждаването и насърчаването на християнските ценности в живота на обществото“ през 2017 г. 

Българският патриарх Неофит също получи тази награда през 2015 г. 

Церемонията по награждаването бе водена от Руския патриарх Кирил. На събитието присъстваха редица йрераси на Руската православна църква, членове на сръбската делегация, придружаващи патриарх Ириней, представители на бългаската, чешката и словашката църкви, както и на Американската православна църква, служещи в Москва. Участие взеха и редица политически и обществени фигури. 

detail20180523-VSN_2913-обрПатрирах Кирил се обърна към всички с приветствена реч по повод откриването на церемонията, след което бяха представени биографиите на наградените лицa. След това Сръбският патриарх се обърна към събралото се множество с думите: 

През 2002 г., в трудното време за Сръбската православна църква и за сръбския народ, тази награда бе приета от моя предшественик патриарх Павле от ръката на блаженопочившия патриарх Алексей ІІ. Аз не получавам тази награда като награда, предназначена за мен лично, но виждам в нея, толкова скъп за сърцето ми, знак на любов и внимание към целия сръбски народ… Това е знак за подкрепа за нашия народ и нашата Църква, която продължава да бъде в ужасно потисничество в Косово и Метохия и е принудена да защитава своите права в страните от бивша Югославия, която от векове носи светото православие на света и остава твърдо във вярата на нашите отци.

Патриарх Ириней обърна внимание и на ситуацията в Украйна, в която разколниците и националистите активно работят, за да разделят украинския народ. Във връзка с неотдавнашното изявление на Сръбския синод, патриарха заяви:

Мъченическата украинска църква, където светият княз Владимир кръщава народа на Светата Рус, сега се осквернява от богохулството на разколничеството, насилието и кръвопролитията… Сръбската църква напълно подкрепя единството и целостта на Руската православна църква и категорично осъжда действията на униатите и схизматиците, които разкъсват тялото Христово, продавайки своя народ на враговете на вярата. Краят им ще бъде според делата им (2 Кор. 11: 15).

detail20180523-VSN_2777-обрНаградата за Сръбския патриарх идва на фона на непрестанни спорове с Румънската православна църква, както и обтегнатите отношения с Българската патриаршия по повод въпроса за Македонската църква. В комюникето след проведения наскоро Архиерейски събор в Сърбия, Румънската църква бе обвинена в проява на етнофилетизъм и в нарушаване на каноничните граници на Сръбската църква. 

Снимки: Руска православна църква 

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...