Начало / Uncategorized / 25-я юбилеен пикник на Българската църковна община за празника на българската писменост в Париж

25-я юбилеен пикник на Българската църковна община за празника на българската писменост в Париж

На 20-ти май 2018 г. в Моренвилие се състоя 25-я юбилеен пикник, организиран от Българската църковна община „Свети Патриарх Евтимий Търновски“ в Париж и ансамбъл „Зора“ със съдействието на Българското посолство във Франция и Културния институт в Париж, както и с участието на всички български училища във френската столица. 

Събитието, посветено на празника на българската писменост и култура и делото на светите братя Кирил и Методий, бе предшествано от света Златоустова литургия, възглавена от архимандрит Емилиян Боцановски.

В Моренвилие посланикът на Република България във Франция, г-н Ангел Чолаков, под чийто патронаж се провежда събитието,  откри тържеството с приветствие, подчертавайки особената важност държава и църква да работят ръка за ръка в „свещен съюз“ не само в родината ни, но и извън нея.

След традиционния молебен, отец Иван Карагеоргиев в словото си припомни, че светите братя са създали нашата азбука, за да ни преподадат християнската вяра и дух, съхранили народа ни през вековете. А мисионерското дело на техните ученици – основатели на Преславската и Охридската книжовни школи, останали в историята ни като Златния век на българската писменост и култура, са станали възможни с подкрепата и далновидността на покръстителя на българския народ св. цар Борис.

За Николина Александрова

Виж още

Награда за книгите за св. Лука Кримски и св. Ефрем Нови

Годишната награда на Вип Комуникейшън в категорията журналист- писател бе връчена на автора на детските ...