Начало / Новини / Изпълни се една година без Маркианополския епископ Константин

Изпълни се една година без Маркианополския епископ Константин

Днес се изпълва една година от кончината на Маркианополския епископ Константин. Той почина на 23 май 2017 г., на 76-годишна възраст.

Блаженопочившият епископ Константин (в мире Койчо Василев Петров) е роден на 18.05.1941 г. в с. Златосел, Пловдивско. Завършил е Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и Духовната академия. На 03.03.1968 г. е ръкоположен за дякон, а на 10.03.1968 г. за свещеник в Софийска епархия.

По времето на разкола в БПЦ е възведен в архимандритско достойнство на 25.03.1997 г., а на 27.08. с.г. е хиротонисан за епископ. Впоследствие на Всеправославния събор от 1998 г. е приет в лоното на каноничната Българска православна църква с титлата Маркианополски и му е определно послушанието „духовен надзорник на Софийска духовна околия”. Епископ Константин служеше в енорийския храм „Св. пророк Илия“ в столичния квартал „Княжево“. Делегат е на Шестия църковно-народен събор, както и на Патриаршеския избирателен събор.

През годините епископ Константин изпълняваше различни послушания, възлагани му от Св. Синод на БПЦ и вземаше участие в повечето богослужения, свързани с живота на Българската църква. В последните години бе на разположение на Св. Синод, като през 2012, 2013 и 2014 г. отслужваше празничните богослужения по повод Великденските празници в град Истанбул, Турция, за тамошната българска общност. През 2012 г. взема участие в Мироваренето на Вселенската патриаршия.

Маркианополски епископ Константин ще остане в паметта на Българската църква като ревностен служител, послужил в последните дни на живота си доблестно, честно и стриктно.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

В негова памет ви предлагаме и следващия текст: За Константин, когото Бог обичаше

За Ангел Карадаков

Виж още

Враца се преклони пред паметта на жертвите от бомбардировката през 1944 г.

С общо възпоменание в храм „Възнесение Господне“ бяха почетени загиналите от опустошителните бомбардировки над Враца ...