Начало / Uncategorized / В Грузия уникални фрески бяха повредени от туристи

В Грузия уникални фрески бяха повредени от туристи

В манастирският комплекс „Давид Гареджи“, в католикона, датиращ от 9-ти и 11-ти век, и в трапезарията, бяха повредени уникални фрески.

„Това не е първият път, когато туристите оставят своите имена тук. Никога не е имало възможност за наказване на онези, които са извършили вандализъм, тъй като откриваме щетите късно.“, коментират от манастира.

Националната агенция за защита на културното наследство на Грузия оцени инцидента като вандализъм и поиска от съответните служби да предприемат необходимите мерки.

В доклад казват, че повредените фрески са инспектирани от представители на надзорната служба. Според техния доклад щетите върху стенописите са малко.

Агенцията твърди, че миналата година средновековният монашески комплекс е влязъл в окончателния списък на застрашените паметници Europa Nostra („Европа Ностра“). Това означава, че от тази година организацията ще се ангажира с набиране на средства за реставрация на манастирския комплекс.

Оставянето на графити по стените е обичайна практика в храмовете по цял свят и туристите често не осъзнават, че техните действия могат да са катастрофални.

За Николина Александрова

Виж още

Всички български светии – тема в седмичния подкаст на сайта „Добротолюбие“

Уважаеми читатели, в този брой на подкаста Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена ...