Начало / Новини / Сръбският патриарх бе на посещение в Словения, а след това замина за Москва

Сръбският патриарх бе на посещение в Словения, а след това замина за Москва

На двудневно посещение в Словения бе Сръбският патриарх Ириней. Той пристигна в Любляна, където посети градската крепост, и се срещна с кмета на града – г-н Зоран Янкович. 

Сръбският патриарх бе придружен от митрополит Порфирий Загребско-Люблянски и епископ Сергий. Посещението на патриарх Ириней бе свързано и с празника на сръбската църква в Любляна, посветена на свв. Кирил и Методий. 

Във вчерашния ден патриарх Ириней отслужи св. Божествена литургия в храма в Любляна, като бе в съслужение с десетки свещеници. В словото си патриарх Ириней заяви, че сърбите в Словения трябва да помнят и почитат родината си и да поддържат добри и прятелски отношения със словенците. Патриархът призова още сръбския народ в Словения да бъде толерантен към инаковерните „тъй като всички ние сме Божии деца и няма разлика между хората, независимо от тяхната религия“, каза той. 

След това Сръбският патриарх Ириней замина за Москва, където е по покана на Международния фонд за единството на православните народи и с благословението на Московския патриарх Кирил, патриарх Ириней ще бъде награден за „приноса за укрепването на единството на православните народи“.

img_9728Наградата за Сръбския патриарх идва на фона на непрестанни спорове с Румънската православна църква, както и обтегнатите отношения с Българската патриаршия по повод въпроса за Македонската църква. В комюникето след проведения наскоро Архиерейски събор в Сърбия, Румънската църква бе обвинена в проява на етнофилетизъм и в нарушаване на каноничните граници на Сръбската църква. 

През 2015 г. и Българският патриарх Неофит получи наградата на руския фонд „Единство на православните народи“.

Снимка: Сръбска патриаршия

За Ангел Карадаков

Виж още

Жителите на село Драгор събират средства за свой храм

Дарителска банкова сметка е разкрита от инициаторите за построяването на храм в пазарджишкото село Драгор, ...