Начало / Новини / Показват Софрониевия препис на „История славянобългарска“ в Брюксел

Показват Софрониевия препис на „История славянобългарска“ в Брюксел

Първият препис на „История славянобългарска“, направен от Софроний Врачански през 1765 г., ще видят гостите на празника по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост в Брюксел. 

Архивният документ, известен още като Котленски препис, се съхранява в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. В изложбата „Книги, посоки, поблики“ ще бъдат представени старопечатни издания и 3D визуализация на пътя на кирилицата. Събитието се организира от комисар Мария Габриел, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в сградата на Европейската комисия Berlaymont на 22 май от 19:30 ч.

Участие в отбелязването на празника ще вземат министрите на културата Боил Банов и на образованието Красимир Вълчев. Ще се проведе и среща-дискусия на писатели и преводачи в библиотеката на зала „Лекс“ на Европейския парламент под надслов „Обединени в разнообразието“, посветена на богатството на европейските езици. Поканени са министър-председателят Бойко Борисов, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на ЕП Антонио Таяни и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...