Начало / Новини / Видинчани могат да се поклонят на Байталската чудотворна икона на Майката Божия до 28 май

Видинчани могат да се поклонят на Байталската чудотворна икона на Майката Божия до 28 май

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския Митрополит Даниил тази вечер, 21 май, в катедралния храм „Св. вмчк. Димитър Солунски“ преди започване на вечерното богослужение тържествено бе посрещната Байталската чудотворната икона на Божията майка, съобщава Видинска митрополия.

Светинята гостува в пределите на България по благословението на Негово Високопреосвещенство Балтския и Ананиевски архиепископ Алексий. Иконата се съхранява в девическия манастир „Рождество на Пресвета Богородица“ в с. Байтал, Украйна.

Историята разказва, че манастирът бил нападнат и опожарен от турци през 18 век, а иконата е била изгубена за дълги години. Открита е през 2005 г., като скоро след това от нея започнало да се стича миро и се случили множество чудеса. Така, някога укритата Байталската Богородица Одигитрия става една от най-известните и почитани светини както в Украйна, така и в други православни страни. Много болни получили изцеление от различни заболявания и множество бездетни семейства след молитва пред иконата се сдобили с деца.

thumb4_3-crimea-eparhia.ruСвоята благодарност те изразили с дарове, които и днес окичват на иконата.

Иконата на Света Богородица „Одигитрия Байталска“ ще остане за поклонение в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ Видин до 28 май.

Снимка: www.arhangel.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Ловчанска митрополия издаде нова книга – „Благодатни дарове и благодатни хора“

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на българския книжен пазар излезе новата книга на Ловчанска ...