Начало / Новини / Румънският митрополит в САЩ публикува изявление по повод скорошната стрелба отнела живота на десетки в САЩ

Румънският митрополит в САЩ публикува изявление по повод скорошната стрелба отнела живота на десетки в САЩ

Митрополитът отговарящ за САЩ към Румънската православна църква – Николай, публикува официално изявление по повод скорошната стрелба в Санта Фе, Тексас, САЩ, при която загинаха 10 души. Стрелбата отново бе в училище. 

Митрополит Николай заявява, че ще се моли за душите на загиналите, като подчертава, че е невъзможно да се проумее защо такива трагични събития се случват в САЩ, отнемайки живота на деца и млади хора. Той изразява и подкрепа на роднините и близките на загиналите. 

„Молим се за починалите в тази, които загинаха по този трагичен начин и за техните съкрушени семейства“, казва митрополит Николай. 

Întronizare-IPS-Nicolae-1.x71918„В тези моменти трябва да се молим на Христос Господ, който се възнесе на небето, за да ни просвети с Божествената си светлина, да изпрати мир и утеха на душите на страдащите, да донесе мир на обезпокоените и отделените от Неговата благодат!“

Припомняме, че 10 души бяха убити, а други 10 ранени след стрелба в гимназия в Санта Фе, Тексас. И десетимата загинали бяха ученици. Задържан бе 17 годишен младеж, който е открил и огъня по съучениците си. Според свидетелски разкази заподозренията е нахлул в час по изкуства и е открил огън с пушка и пистолет. По-късно властите откриха експлозиви вътре и в близост до училището. Освен самоделно направени бомби, в училището бе намерена и тенджера под налягане, превърната в бомби като тази използвана при атаката на маратона в Бостън през 2013-та.

Ученици, оцелели от стрелбата през февруари в училище в американския град Паркланд, щата Флорида, изразиха в социалните мрежи възмущение и мъка, след като 17-годишен ученик уби десет души и рани десет в гимназия в Тексас, предаде Асошиейтед прес. Трагедията в училището в Санта Фе бе определено и като най-смъртоносното нападение в американско училище след 14 февруари, когато бивш ученик бе арестуван за убийството на 17 души в гимназията „Марджъри Стоунман Дъглас“ в Паркланд. Случилото се мобилизира хиляди хора да се включат в общонационално движение с искане за промени в законите за огнестрелните оръжия.

 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Ловчанска митрополия издаде нова книга – „Благодатни дарове и благодатни хора“

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на българския книжен пазар излезе новата книга на Ловчанска ...