Начало / Uncategorized / Пасха свърши – сега какво?

Пасха свърши – сега какво?

В Св. Литургия на св. Йоан Златоуст, в края на Евхаристийния канон, в напомнянето на Мистичната Вечеря, свещеникът казва: „Отбелязвайки тази свята заповед и всичко, което трябваше да мине заради нас: кръста, гроба, тридневното възкресение, възхода на небесата, сядането отдясно на Бога Отца и Второто и славно пришествие“. 

„Но как може човек да помни нещо, което все още не се е случило като второто Христово пришествие?“, ще попитате. Думите са много ясни. В тази тайнствено разкрита молитва, миналото (спасителните събития от живота на Христа), настоящето (Светата Литургия, която се отслужва) и нещата, които все още не са дошли, но предстои да дойдат (Царството небесно), се събират заедно от свещеника в службата в името на Господ Иисус Христос. „Защото чрез едно само принасяне Той направи освещаваните съвършени завинаги“ (Евр. 10:14). Ежедневното повторение на Литургията осъществява Христовото възкресение по всяко време и на всяко място, разкривайки неговата универсалност на цялата човешка раса. 
 
Ефектът от Възкресението се просмуква от самите влакна на миналите, настоящите и бъдещите поколения на човечеството, като ги променя с всяка литургия към по-добро. Точно както Той промени водата във вино на сватбата в Кана Галилейска, така с всяка Литургия – службата на нашия тайнствен съюз с небесния Младоженец – човекът се променя от кваса на божествеността, който получава в нея: Св. Причастие.
 
Промяната е дълбока, границите на времето и пространството са нарушени и човек започва да се движи от обикновеното земно съществуване към първоначалното си небесно предназначение. 
 
Възкресението, както изглежда, за непринудения слушател на възкресния тропар: „Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка, и на тия, които са в гробовете, живот подари“, подчертава тази централизация на Възкресението във вярването, поклонението и живота на православните християни. За 40 дни ние започваме и свършваме всяка служба в Църквата, която пее този тропар с изобилие от радост, защото всичко стои върху него. Както апостол Павел казва: „ако пък Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра“ (1 Кор. 15:14).
 
Вечно тържество
 
Пасха за нас не е просто ежедневно събитие, което идва и си отива, а междувременно продължаваме живота си. Променящата живота вест за Възкресението е вездесъща през целогодишния богослужебен цикъл, която е изразена и в химнологията на Църквата. Всяка неделя сме свидетели отново на Възкресението, а песнопенията на осемте гласа във Византийското пеене разширяват и провъзгласяват тази тема във всяка една строфа. 
„Когато Ти, Животът на вселената, беше прикован на Кръста, и бе считан за мъртъв, О, Господи, Безсмъртни, О, Спасителю, на третия ден Ти стана и възкреси Адам от смъртта“. 
Възкресението Христово не е просто Негово Възкресение, но е възкресение на Адам и на цялото негово потомство. „Иисус ѝ рече: Аз съм възкресението и животът; който вярва в Мене, и да умре, ще оживее“ (Йоан. 11:25).
 
Като вярваме и провъзгласяваме Възкресението, ние сме привлечени от Божията благодат в ковчега на спасението, което възстановява в нас потенциала на първия човек. Ето защо Христос е умрял, за да бъдем спасени и свързани вечно един с друг. Не можем да погледнем външно на Христа и да изречем: Той беше велик човек, Той направи това и онова, но все пак остана разделен от Него. Той не умря извън нас. Той умря сред нас и заради нас. Ние сме свързани с Него чрез Негово решително намерение. „Защото Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен“ (Йоан. 3: 16).
 
Според календара, Пасхалният период е вече приключил за тази година, но за нас Пасха никога не приключва. Тя е вложена в нашето съществуване като християни и ние я носим в сърцата си по всяко време и на всяко място. Чрез нея и обещанието за идващото Царството е реалност тук и сега за всички вярващи. 
 
Автор: свещеник Стелиос Муксурис
Превод: Ангел Карадаков
Източник: www.myocn.net

За Ангел Карадаков

Виж още

Ловчанска митрополия издаде нова книга – „Благодатни дарове и благодатни хора“

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на българския книжен пазар излезе новата книга на Ловчанска ...