Начало / Новини / Византийска църква спечели наградата за опазване на културното наследство на Европа “ Europa Nostra “ 2018

Византийска църква спечели наградата за опазване на културното наследство на Европа “ Europa Nostra “ 2018

Византийската църква „Св. Неделя“ на остров Наксос е сред носителите на наградата на Европейския съюз за културно наследство /Europa Nostra/.

Победителите от 177 държави, които бяха избрани за забележителните си постижения в областта на опазването, изследванията и образованието, бяха обявени от Европейската комисия и Europa Nostra във вторник.

Реставрацията на византийската църква „Св. Неделя“ на остров Наксос със стенописна програма от  8-9 век спечели  в категорията „Консервация“ за 2018 година.

Гърция бе отличена в същата категория за своя принос, заедно с Египет и Италия, за съвместното опазване на мозайката „Св. Преображение“ в базиликата в манастира Св. Екатрина в Синай.

Победителите в наградите „Награда за европейско културно наследство“ /“Europa Nostra“ за 2018 г. ще бъдат връчени на церемония на 22 юни в Берлинския конгресен център. На церемонията ще бъдат обявени 7 лауреата, всеки от които ще получи 10 000 евро и носителят на наградата „Public Choice“, избран сред тазгодишните печеливши проекти. За проектите може да се гласува онлайн. Всеки може да подкрепи своята или друга европейска държава.

За Николина Александрова

Виж още

Предстои реконструкция и ремонт на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Свищов

Изготвен е проектът за ремонт, реставрация, реконструкция и възстановяване на свищовския православен храм „Св. Св. ...