Начало / Uncategorized / Митрополит Антоний: Група маргинали и анархисти се опитват да упражняват натиск над БПЦ

Митрополит Антоний: Група маргинали и анархисти се опитват да упражняват натиск над БПЦ

В интервю за Врачанската медия Зов нюз, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний коментира протестите от „патриоти“ пред Синодалната палата, както и натискът, който общественици се опитват да наложат отново на архиереите от Св. Синод по отношение на въпроса за Македонската православна църква. 

Предаваме думите на митрополит Антоний по-долу:

Аз не мисля, че има някакъв скандал, дори ако може да се нарече скандал, то трябва да бъде поставен в кавички. Този „скандал“ се инспирира от една група маргинали, които не са църковници, които нямат нищо общо с Българската православна църква. Те не разбират канона, устава, устройството на Българската православна църква и водени от патриотични, пак казвам в кавички, подбуди. По-скоро това са едни анархисти, които искат да всяват смут в обществото и да се изживяват като медиатори между Българската православна църква и Македонската православна църква без никой да ги е молил за това. 

Естествено, ако си спомним, преди шест месеца, когато Св. Синод заседаваше, по време на своята зимна сесия, същите тези маргинали упражниха натиск над Българската православна църква, което е недопустимо.

Българската православна църква устоя на този натиск, тъй като тяхното императивно искане беше БПЦ да стане априори, автоматично, Майка-църква на Македонската православна църква. Хората, които са запознати с устройството и реда на БПЦ, нейният устав, каноните, много добре знаят, че тя е правоприемник, според устава й, а и исторически, на Охридската архиепископия. Така че няма как ние да изхвърлим нашата история и първоприемственост и дефакто да подкопаем основите на  Българската православна църква, като признаем естествено Македонската православна църква – Охридска архиепископия и да им дадем автокефарност. Първо, това не е в нашите правомощия. Тези въпроси относно автокефалията и каноничния статут на всяка една църква – това са въпроси, които се обсъждат от общото семейство на православните църкви т.е. няма как еднозначно, едностранно. Още от самото начало ние заявихме, че няма как да стане това. 

Тази шепа група хора, които се опитват чрез викове, крясъци да наложат една или друга идея, се опитаха и във вчерашния ден отново да се намесят пряко в делата на Българската православна църква.

Те много добре знаят, че БПЦ е отделена от Българската държава. Тя е независима институция, която има своя устав и нейните решения се взимат не въз основа на председателството на България на ЕС или приоритетът за Западните Балкани, а те се взимат дългосрочно с цел преди всичко Божията правда и върху основата на канона. Това е една безпрецедентна, недопустима намеса – скандална, и скандална не за църквата, но за самото общество, защото пак казвам, това са едни маргинали, хора, които по един или друг начин се опитват да извиват ръцете на БПЦ…

Може би г-н Врабевски и сие си мислят, че БПЦ е подвластна на външен натиск тъй като самите те указват такъв на църквата от една страна. От друга страна твърдението, че зад гърба на Българския патриарх Св. Синод е взел някакво решение е невярно, тъй като Българският патриарх макар и в болницата се информира от главния секретар на Св. Синод за дневния ред, а и за всички решения, които са взети на съответното заседание. Заседанието се проведе под председателството на Сливенския митрополит Йоаникий, в отсъствието на Българския патриарх Неофит, който патриарх Неофит изрично е упълномощил – Сливенският митрополит Йоаникий да води това заседание. На него присъстваха почти всички членове на Св. Синод, така че имаше кворум. Беше обсъден въпросът с поканата от архиепископ Стефан, глава на Македонската православна църква и естествено тази покана бе счетена за незачитане на правоприемството на БПЦ като правоприемник на Охридската архиепископия. И затова Българската православна църква реши, че нямаме място на такива тържества, тъй като в крайна сметка ние сме правоприемник. Св. Синод в свое решение също реши да бъде изготвено специално послание към българския народ относно тази бележита годишнина от основаването на Охридската архиепископия. Това да стане на Неделя на всички български светии – най-подобаващо да отбележим със съборна св. литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, този празник. 

Пак казвам, че в обществото се насаждат неверни и неправилни усещания от страна на такива фондации и организации, които се опитват по някакъв начин да заработят парче хляб пред македонската държава. 

Ако те са имали някакви уговорки с македонската държава да бъдат медиатори между БПЦ и МПЦ, ние не сме поемали такива ангажименти, няма и да поемем такива, защото каноничните въпроси, въпросът със статута на една или друга православна църква се уреждат сред общото семейство на Православните църкви без да има външни, светски, нецърковни лица, които пак казвам, самото твърдение на г-н Врабевски, в което той отправи обвинения към Св. Синод, че не сме българи, че сме предатели, че трябва да бъдем наказани или пък, че трябва да бъдем разследвани от компетентните органи за външно влияние.

Аз бих казал на г-н Врабевски, че неговата фондация трябва да бъде разследвана от съответни компетентни органи на Р. България, които възоснова на неговите изказвания трябва да се самозесират и да проверят тази фондация какви цели има, задачи, не само по нейния устав и регистрация, но по принцип да разследват техните действия, защото в крайна сметка това е недопустимо, скандално и никой няма право по никакъв начин да се намесва във вътрешните дела на БПЦ…

Към българското общество, обръщението ми е, да не се съблазняват, да не се подават на такива „патриотични“ насторения. Бих им казал, накратко, че въпросът с вдигането на схизмата на Македонската църква или с уреждането на нейния каноничен статут – е църковен въпрос. Този въпрос зависи от общото семейство на Поместните православни църкви и за разлика от г-н Врабевски и сие, този въпрос не може да бъде решен като рекламата за македонската наденица, която всички ние наблюдаваме по телевизията. Нека всеки да си гледа своята работа и да остави Българската православна църква да ръководи, преди всичко българския народ, в пътя на вярата, правдата и любовта. Имаме доста неща, които да свършим в България, а и по този начин бих казал, че колкото повече се намесват външни лица в делата на БПЦ, толкова повече и това, което те са поели като ангажимент е обречено на провал. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Над 41 000 лв. събраха бургаски ученици за построяването на църква в Драганово

Над 41 000 лв. събраха ученици от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ за изграждане на православен храм в с. ...