Начало / Uncategorized / Средновековна икона от слонова кост, открита при разкопки, ще бъде експонирана в Бургас

Средновековна икона от слонова кост, открита при разкопки, ще бъде експонирана в Бургас

В Нощта на музеите за пръв път в Бургас ще бъде показана средновековна икона от слонова кост, открита при археологически разкопки в крепостта „Русокастро“.

Става въпрос за изключително рядка и ценна находка, съобщиха от Археологическия музей в морския град.

Иконата ще бъде показана на 19 май в зала „Трезор“ на музея от 18,00 часа.
Иконата е двустранна. На едната ѝ страна са представени архангел Гавраил и Свети Василий Велики. На другата са изобразени два релефни кръста. Иконата е изработена в средата на 10-и век в Константинопол и е принадлежала на византийски император или на член от императорското семейство. Такива икони са изработвани в частните владетелски ателиета само за членовете на най-близкия кръг около императора. Находки като тази днес могат да се видят само в колекциите на най-големите световни музеи като Лувър, Берлинския музей, Британския музей, Метрополитън, а сега и в Бургаския музей.
Уредниците на музея обясниха, че при разкопки подобна находка се открива едва за втори път в целия свят. Любопитното е, че първата е намерена също в България през 1901 година. Тогава френският археолог Жорж Сьор открива фрагмент от подобна икона при разкопките на крепостта „Трапезица“.

Автор: Николина Александрова

37cf0d0072393e8b3516afbdedfd9f79

За Николина Александрова

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...