Начало / Новини / Руският патриарх заплаши със схизма ако Гръцката църква признае неканоничната Украинска църква

Руският патриарх заплаши със схизма ако Гръцката църква признае неканоничната Украинска църква

Руският патриарх Кирил е бил изпратил гневно писмо на Атинският архиепископ Йероним по повод украинския църковен въпрос, пише гръцкият сайт orthodoxia.info, като се позовава на свои източници. 

megali_vretania01В писмото се твърдяло, че ако Вселенският патриарх Вартоломей предприеме сериозни мерки за признаването на Украинската православна църква – Киевски патриархат, ще създаде голяма схизма между него и Руската православна църква, „която ще бъде по-страшна от тази между православни и католици“. Писмото е изпратено на Атинския архиепископ Йероним. В писмото се напомняло и ангажимента, който Вселенският патриарх е бил поел към РПЦ – да не признава неканоничната църква в Украйна, водена от Филарет Денисенко. 

Според orthodoxia.info писмото на Руския патриарх идва след отправена молба от страна на Украинския предстоятел Онуфрий, който помолил Гръцката църква да не приема промяната на църковния статут на УПЦ-КП. 

article_30877_179746На 14 май комисия занимаваща се с църковния въпрос в Украйна е посетила Атинския архиепископ Йероним, пише сайтът amen.grКомисията е била водена от Пергамския митрополит Йоан, а с него са били Френският митрополит Емануил и Смирненският Вартоломей. Те били изпратени от Вселенския патриарх да информират архиепископа за протичащите преговори между Вселенската патриаршия и Украинския патриархат. 

1500642178Същия ден РИА Новости публикува изказване на Волоколамския митрополит Иларион Алфеев, който отговаря за външните църковни отношения на Руската православна църква. Пред журналисти той заявява, че инициативата на светските власти в Украйна за създаването на поместна афтокефална църква се намират извън канона. Той добави, че решаването на църковния въпрос в Украйна не е в правомощията на Вселенския патриарх, тъй като Украинската православна църква е към Московската патриаршия. 

Снимки: www.dogma.gr, www.amen.gr, www.ria.ru

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Крадци обраха храма в гр. Лясковец

Кражба на 100 лв. е била извършена в храма в гр. Лясковец. Служители на полицейското ...