Начало / Uncategorized / Представен бе сборникът „Благовестие и мисия“ (ВИДЕО)

Представен бе сборникът „Благовестие и мисия“ (ВИДЕО)

В ранния следобед днес в сградата Етнографския музей при Института за етнология и фолклористика към БАН бе представен сборникът „Благовестие и мисия“. Събитието бе организирано от съставителите на сборника – доц. д-р дякон Иван Иванов, проф. д.изк. Кристина Япова, проф. д.изк. Стефан Хърков, доц. д-р Костадин Нушев и др. 

На представянето присъства Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, деканът на Богословския факултет проф. Александър Омарчевски, преподаватели, студенти и журналисти. Епископ Поликарп предаде поздрава и благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и пожела още бъдещи успехи на съставителите на четивото. 

Сборникът е опит за многоаспектно и интердисциплинарно представяне на научни изследвания, в които се разкрива литургическата, иконографска, химнографска, историческа, нравствена, омилетична, теоретична и емпирична фактология за изясняване на проблеми, които са останали в периферията на обсега на многобройните изследвания, направени от български и чужди учени, свързани с просветителската мисия на светите братя Кирил и Методий и на св. Климент Охридски Чудотворец. Предложените материали в книгата обръщат внимание на мисионерската, просветителската, дипломатическата, литургическа, химнографска, пастирска, омилетичната, иконографска, нравствена и обществена дейност на светите братя Кирил и Методий и на св. Климент Охридски.

Четивото може да бъде закупено от книжарниците на цена от 15 лв. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Нов храм за БПЦО “Св. св. Кирил и Методий” гр. Страсбург

За голяма духовна радост на сънародниците ни в Страсбург съобщи Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний ...