Начало / Новини / Излезе от печат книга за св. Яков Цаликис

Излезе от печат книга за св. Яков Цаликис

На книжния пазар се появи новата книга за св. Яков Цаликис от Стилянос Пападопулос. Книгата се издава от издателство ОМОФОР и Фондация „Покров Богородичен“. 

Книгата посветена на св. Яков излиза само шест месеца след канонизацията му. Припомняме, че през ноември 2017 г. Вселенската патриаршия канонизира известният гръцки старец Яков Цаликис за светец. 

Старецът Яков Цаликис (1920 – 1991), наред със св. Паисий Светогорец и св. Порфирий Кавсокаливит, е сочен за един от тримата велики духовни старци на нашето време. 

„Написаното в настоящата книга, посветена на една съвременна личност – аскет, достигнал огромни духовни измерения, боговдъхновен йеромонах, надарен с многобройни добродетели и неизброими признаци за благодатното присъствие на Светия Дух в живота му – криеше в себе си множество опасности, които се избегнаха със съзнанието и чрез опита на изследовател. Най-напред трябваше да се избегне преувеличаването и хвалебственото настроение.

32560311_1924683234222287_9035030724423450624_n Това стана наша грижа дотам, че, за да отхвърлим всяко съмнение, ние оставихме незаписани множество чудесни факти от живота на стареца. Каквото с немощните си сетива приехме и с малките си сили написахме,  е само един пример, но не е всичко. Колкото и да е непълна обаче смятаме, че книгата показва кой беше старецът Яков пред Бога, пред светиите, пред себе си и пред хората. Тук важи това, което самият старец казваше за преподобния Давид: „Чудесата на светеца са толкова много! Трябва да се напишат толкова книги, че нито хартия би стигнала, нито мастило…“, пише в увода към книгата Стилянос Пападопулос.

В нея ще видите и интересни фотоси от живота на св. Яков. Преводът на четивото от гръцки език е на Владимир Петров, редакцията е на Ирена Кръстева, а богословската редакция на Венета Дякова. Книгата е на цена от 9 лв. и може да бъде намерена както в църковните магазини, така и в книжарниците. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...