Начало / Новини / Честните мощи на св. Георги пристигат за празника на храм “Св. Възнесение” във Враца

Честните мощи на св. Георги пристигат за празника на храм “Св. Възнесение” във Враца

На 17 май във Враца ще се честват 170 години от освещаването на най-стария храм в града – църквата „Св. Възнесение“, информира Врачанска митрополия.

Тържеството съвпада с църковния празник Възнесение Господне, който се отбелязва на същата дата. Честването ще започне още предишната вечер – на 16 май (сряда), когато в църквата „Св. Възнесение“ в 17.45 ч. ще бъде посрещната частица от честните мощи на св. Георги Победоносец. Тя ще бъде изложена за поклонение в храма във Враца по случай празника и ще остане в него до петък, 18 май, сутринта. Светинята ще бъде посрещната от Врачанския митрополит Григорий и свещеници от епархията. Веднага след това в църквата „Св. Възнесение“ ще започне тържествена вечерня, оглавена от владиката. В нея ще вземат участие и певци от софийския мъжкия хор за византийско пеене „Св. Наум Охридски“.

На следващия ден – 17 май, Възнесение Господне – празничната света литургия в едноименния храм ще започне в 9 ч. и ще бъде предстоявана от Врачанския митрополит Григорий в съслужение с архиереи на БПЦ. В 11.30 ч. пред църквата „Св. Възнесение“ ще бъде отслужен водосвет и осветен курбан, който ще се раздаде на врачани за здраве и благословение.

Вечерта от 18 ч. в Художествената галерия на Регионалния исторически музей ще се състои празничен концерт. В него ще вземат участие Дамският хор „Враца“ към храма „Св. Възнесение“ с диригент Томислав Аспарухов, Средношколският смесен хор при СУ „Отец Паисий“-Враца с диригент Момчил Томов и други. Входът е безплатен. Врачанската света митрополия приканва всички врачани да вземат молитвено участие в богослуженията и отбелязването на 170-тата годишнина от освещаването на храма „Св. Възнесение“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Хиротония на Главиницкия епископ Макарий

На 26 юни в Неделята на всички български светии в Троянската св. Обител бе извършена ...