Начало / Uncategorized / Сръбската църква канонизира трима нови мъченици

Сръбската църква канонизира трима нови мъченици

На последното си заседание от 28 април до 10 май Светият Синод на Сръбската православна църква реши да канонизира трима свети мъченици.

Свети Григорий от Печ (17-ти 18-ти век) е млад монах от манастира на Печката Патриаршия. Той бил измъчван, защото отказвал да се обърне към исляма. Чудеса започнали да се случват на мястото, където са били скрити тайно от верни християни мощите му, а по-късно е построена малка църква. Атеистките власти разрушили църквата и построили институт в средата на 20-ти век. Паметта му ще бъде празнувана на 22 януари/ 7 февруари.

Свети Василие от Печ (17-ти век) работи като хлебар в град Печ. Когато албанците отвлекли дъщеря му, той решил да ги помоли да не я карат да приеме исляма. Албанците го пребили тежко и го оставили да умре. Паметта му ще бъде празнувана на 29 април/ 12 май.

Босилка Раджичич (18-и) била на 17 години, когато албанците я отвлекли. Тя категорично отказва да се ожени за албанец и да се обърне към исляма. Тя била убита, а на роднините ѝ било забранено да погребват останките ѝ. Мястото на нейната смърт станало известно сред хората като „Гроба на момичето“. Паметта ѝ ще бъде празнувана на 13/26 октомври.

За Николина Александрова

Виж още

„Първом търсете Църството Божие“ – тема в седмичния подкаст на сайта „Добротолюбие“

Уважаеми сушатели, в брй 34 на подкаста „Духовни полета“ Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев ...