Начало / Uncategorized / Грузинската църква организира 400 венчавки на Международния ден срещу хомофобията

Грузинската църква организира 400 венчавки на Международния ден срещу хомофобията

Грузинската православна църква ще извърши 400 венчавки на 17 май, Международният ден срещу хомофобията и трансфобията (IDAHO).

Грузинската църква обяви 17 май за Ден на семейната чистота през 2014 г., една година след сблъсък между духовници и малка група активисти на Комитета IDAHO, които се оправдаха с желанието си да протестират срещу дискриминацията.

Приоритет ще имат двойките, които са живели заедно, но все още не са се оженили. Очаква се 20 двойки да се оженят на церемония в Тбилиси и до 400 в страната.

В същото време активистите ще проведат  демонстрация в същия ден, за да отбележат IDAHO.

През 2017 г. парламентът на Грузия прие пакет от конституционни изменения, един от които дефинира брака като съюз между мъж и жена. Тази дефиниция вече съществуваше в закона и активистите обвиниха Парламента в популизъм.

В доклад на активистите на Комитета IDAHO от 2 април се казва, че измененията в конституцията ще влошат хомофобията и разпространяват омраза в обществото. Ако чуждестранните връзки не бъдат законно признати, конституцията „ще противоречи на стандартите на Европейския съд по правата на човека“.

Кампания за граждански партньорства

Група от депутати от Движението за равенство, стартира през април кампания за повишаване на осведомеността относно концепцията за гражданско партньорство за двойки от един и същи пол. Организацията създаде няколко видеоклипа, в които чуждестранни двойки и активисти споделят своя опит.

Международният ден срещу хомофобията и трансфобията се отбелязва на 17 май. Празникът се координира от разположения в Париж комитет IDAHO с президент френския писател и учен Луи-Жорж Тен. Датата е избрана, защото на този ден през 1990 г. Световната здравна организация изключва хомосексуалността като психиатрична болест от списъка на Международната класификация на болестите.

Международният ден срещу хомофобията е признат в Европейския съюз и се чества в повече от 50 държави по света: Белгия, Великобритания, Франция, Люксембург, Мексико, Коста Рика, и е честван за първи път на 17 май 2005 г.

За 2010 и 2011 кампанията на Комитета IDAHO е насочена към религиозните общности. Целта е да се призоват вярващите и духовниците към толерантност, разбиране и съпричастност с проблемите на хомосексуалността.

За Николина Александрова

Виж още

Празникът на св. Йоан Нови в Румъния събра над 10 000 вярващи

Над 10 000 вярващи събра литийното шествие в румънския град Сучава по повод празника на ...