Начало / Новини / Вечер, посветена на Неврокопския митрополит Борис, се състоя в Будапеща

Вечер, посветена на Неврокопския митрополит Борис, се състоя в Будапеща

Вечер, посветена на Неврокопския митрополит Борис, се състоя днес в българския храм в Будапеща. Инициативата е на БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ и Българския културен институт в унгарската столица. А самото събитие е под егидата на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, информира Официалният сайт на Св. Синод. 

Вечерта посветена на образа и делото на видния Неврокопски митрополит е във връзка с продължаваща все още процедура по предстояща канонизация, тъй като дядо Борис умира мъченически за Православната ни вяра – убит от ръката на низвергнат свещеник, подучен от комунистическите власти в страната. 

Лекция за делото и живота на митрополит Борис води д-р Момчил Методиев. Преди него архим. Атанасий, протосингел на Западно- и средноевропейската ни епархия разказа историята на църковната община, която е основана именно от дядо Борис Неврокопски. Митрополит Антоний пък изтъкна, че наставниците не бива да се забравят, а точно обратното – да се помнят, и примерът им да се следва. 

Момчил Методиев подробно разказа за живота на Неврокопския митрополит, делото му и подвижническата му мъченическа смърт от ръката на низвергнатия свещеник Илия Стаменов от Хърсово. На лекцията присъстваха български свещеници от църковните ни общини в Лондон, Хамбург, Милано и др. 

Снимките са взети от страницата на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Край язовир “Кърджали“ бе осветен параклис „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, изцяло изграден с дарения

Изграденият край язовир “Кърджали“ параклис „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в района на село Енчец официално ...