Начало / Новини / Игуменът на Ватопедския манастир на Св. Гора помоли правителството на Кипър да не легализира абортите

Игуменът на Ватопедския манастир на Св. Гора помоли правителството на Кипър да не легализира абортите

Игуменът на Ватопедския манастир на Св. Гора – Атон, изпрати писмо до кипърския парламент, в което призовава правителството на острова да не легализира абортите в страната, предава orthochristian.com.

В момента абортът е забранен в Кипър, но сега има идея за промяна на закона, след като Европейският парламент заяви пред представители на кипърското правителство, че забраната на аборта се смята за нарушение на правата на жените в Европейския съюз. Православната църква не подкрепя тази позиция, тъй като човек е жив, създаден по образ и подобие Божие, от самото си зачеване. 

Представители на кипърското духовенство призоваха правителството да не легализира аборта, като посочиха, че той е грях пред Бога сравним с убийството. 

„Лишаването от правото на живот на нероденото дете е едно от най-жестоките престъпления, които една майка може да извърши“, пише архимандрит Ефрем.

290624.pТой отбелязва, че решението на парламента в Кипър може да предизвика проблеми от национален и демографски характер, което ще доведе до упадък на кипърския народ. Атонският игумен призовава още правителството да преразгледа законопроекта. Въпреки това официално беше обявено, че писмото на архим. Ефрем няма да бъде прието. 

В адресата си архимандритът обръща внимание на въпроса за абортите в православните страни, като отбелязва още, че е неприемливо такива ужасни престъпления като абортите да се извършват в православни страни в такива големи количества, на които сме свидетели. „Това явление трябва да ни накара да мислим сериозно за това. Бих казал, че трябва да сме шокирани и обезпокоени, трябва да алармираме постоянно“, казва още отец Ефрем. 

Снимка: orthochristian.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Ловчанска митрополия издаде нова книга – „Благодатни дарове и благодатни хора“

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на българския книжен пазар излезе новата книга на Ловчанска ...