Начало / Uncategorized / Филарет заяви, че той ще е глава на автокефалната Украинска църква

Филарет заяви, че той ще е глава на автокефалната Украинска църква

Ръководителят на разколната „Киевска патриаршия“ – „Патриарх“ Филарет, заяви, че ще бъде ръководител на обединената автокефална Украинска църква. Смята също, че ще му бъдат дадени Киевската и Почаевската Лаври на вече съществуващата канонична Украинска православна църква – Московска патриаршия и ще бъдат дадени от държавата на своята „църква“.

Бившият митрополит на Киев, отлъчен и анатемосан от Руската църква за създаването на разкол,  коментира това в интервю на уебсайта на своята „патриаршия“.

Украинският президент Петро Порошенко неотдавна се обърна към Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей с молба да даде автокефалия на единна Украинска православна църква. Тя бе връчена с подкрепата на украинския парламент и йерарсите на двете разколни църкви на Украйна – „Киевска патриаршия“ и „Украинската автокефална православна църква“, които съществуват като подкрепящи украинския национализъм, подхранвани и от антируски настроения.

Филарет подчерта, че ще претендира за първото място на новата Украинска църква, „защото е необходимо да завърши трудната задача за обединяване на Църквата“ и че „в името на единството на Църквата“ той е готов да забрави всичко „направено за него“ и всичко „казано за него от Московска патриаршия“.

В допълнение към претенциите за светите места, Филарет също така претендира за името „Украинска православна църква“, което вече принадлежи на каноничната църква в Украйна. Филарет споделя и прогнозата си, че Украйна ще спечели своята „война срещу Русия“ и ще се присъедини към Европейския съюз, тъй като това е предречено, а Украйна ще играе доминираща роля в световното Православие.

Говорейки за русофобията и антируските настроения, които подхранват движението за автокефална Украинска църква, Филарет продължава: „Нищо страшно няма да се случи. Дори ако Путин реши да използва някъде ядрени оръжия, да се заеме с офанзивата в Донбас и т.н., нищо чудно няма да се случи“.

За Николина Александрова

Виж още

Ловчанска митрополия издаде нова книга – „Благодатни дарове и благодатни хора“

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на българския книжен пазар излезе новата книга на Ловчанска ...