Начало / Новини / Осветена бе нова православна катедрала в Конго, Африка

Осветена бе нова православна катедрала в Конго, Африка

В неделя, 6 май, когато църквата отбеляза Неделя на Самарянката в Бразавил, Конго, бе осветена нова православна катедрала, посветена именно на самарянката св. Фотиния. 

Чинът по освещаването на новия православен храм бе извършен от Негово Високопреосвещенство митрополита на Бразивил и Габон – Пантелеймон, който е бил в съслужение с местните духовници. На богослужението са взели молитвено участие и представители на градската управа, както и десетки православни християни. 

В края на богослужението митрополит Пантелеймон благодари за всеотдайността и голямото желание за подпомагане на православната общност в Конго. Той насърчи честото посещаване на новия храм, отправянето на горещи молитви и участието в тайнствата на Православната църква. 

Първият камък на храма бе положен от Негово Светейшество патриарха и папа на Александрийската православна църква Теодор II през 2007 г. Митрополит Пантелеймон благослови възобновяването на строителните работи през 2014 г., които бяха спрели поради финансови затруднения. Четири години по-късно катедрлата е вече завършена и в нея може спокойно да се води богослужебен живот.

Снимки: amen.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...