Начало / Новини / Държавата ще поеме заплатите на православните и мюсюлманските духовници

Държавата ще поеме заплатите на православните и мюсюлманските духовници

Държавата ще поеме заплатите на свещениците и духовните ръководители на Българската православна църква и мюсюлманското вероизповедание у нас. Това следва от предложените промени в закона за вероизповеданията, внесени в Народното събрание от шефовете на парламентарните групи – Цветан Цветанов (ГЕРБ), Корнелия Нинова (БСП) и Мустафа Карадайъ (ДПС).

Според проекта държавна субсидия ще се предоставя на вероизповедания, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната. Само те ще могат да откриват духовни училища и висши духовни учебни заведения. На това условие отговарят единствено православната ни църква и мюсюлманското вероизповедание, сочат данните от статистиката. Определилите се като католици българи са едва 0.6% и остават под посочения праг. Държавата ще дава по 10 лева за всеки, посочил съответната религия, но не повече от 15 милиона лева. Толкова ще получи Българската православна църква, докато Главно мюфтийство ще вземе около 10 милиона. 

Останалите вероизповедания ще получават предварително заложени в бюджета пари за ремонти и строителство на храмове и гробища. 

Другият важен момент в общия проект на ГЕРБ, БСП и ДПС е да се забранят дарения от чужбина, независимо дали са от друга държава или от физическо лице, с които да се плащат възнагражденията на духовниците. 

„Целта е да се намери нужният баланс, отчитайки реалностите, държавата да гарантира възмездяването на труда на свещенослужителите и ненамеса на чужди държави, институции и лица в делата и дейността на вероизповеданията, както и регламентиране на получаването на целеви дарения“, мотивират предложенията си вносителите на законопроекта. Изрично е записано също, че промените трябва да предотвратят действия против националната сигурност и в услуга на чужди държави и организации. 

Спирането на финансирането от чужбина на вероизповеданията у нас беше приоритет и за ВМРО, чийто лидер и вицепремиер Красимир Каракачанов обяви вчера, че партията му внася собствен проект за изцяло нов закон по темата. 

„Предложенията, които аз и екипът ми правим, са предизвикани от негативни по характера си явления – религиозен радикализъм и осъществяване на терористични актове, наличие на индикации за политизация на вероизповеданията и на започнал процес на дезинтеграция на регилиозен принцип на отделни религиозни общности в страната“, обяви Каракачанов в профила си във Фейсбук. Той възнамерява да подложи на изготвения от екипа му проект на широко обсъждане с всички вероизповедания. 

Основните моменти в него са ограничение на участието в ръководни органи на религиозните институции за лица от ръководството на политически партии, забрана за финансиране на вероизповеданията от трети страни и въвеждане на правила за осъществяване на образователни дейности, извършвани в съответните религиозни общности. 

През 2004 година държавата направи първият си опит да започне изцяло финансиране на вероизповеданията у нас. Тогава министърът на администрацията Димитър Калчев предложи свещениците да станат държавни служители. Тогава аргументът на министъра бе, че така никога повече няма да се стигне до нов църковен разкол. До такова финансиране обаче така и не се стигна. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Ловчанска митрополия издаде нова книга – „Благодатни дарове и благодатни хора“

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на българския книжен пазар излезе новата книга на Ловчанска ...