Начало / Uncategorized / 5 факта за култа към св. Георги, които не знаем

5 факта за култа към св. Георги, които не знаем

Св. Георги е един от най- почитаните светци неговото житие има много варианти както канонични, така и апокрифни. Според каноничното  житие той претърпява мъченическа смърт при император Диоклециан. Една от най-известните истории за неговите чудеса е „Чудото със змея“. Но какво друго знаем за него. Ето няколко малко известни факта около култа към светеца.

Колко църкви са посветени на Св. Георги?

1 Едва ли някой е водил статистика в България, но в Грузия-да!

В Грузия, например, съществуват точно 365 храма, посветени на св. Георги, колкото са и дните в годината. Самото име на страната е производно от името на светеца – Георгия. Първата църква, посветена на Свети Георги е построена през 335г. в Грузия, от IX век изграждането на църкви в чест на светеца се превърнало в практика.

6131035_classic-Georgia_108616

2 В коя страна св. Георги е национален светец?

В много страни като Грузия и Великобритания св. Георги се почита като национален светец. Св. Георги и Св. Богородица се смятат за небесни покровители на Грузия.  Св. Георги е най-почитаният светец в страната. Според местните легенди Св. Георги бил роднина на св. равноапостолна Нина.

saint-ravnoapostolnaia-Nina

3 Кръстът на св. Георги е на пет флага

Едва ли ще Ви учудим като Ви кажем, че кръст на св. Георги е на знамето на грузинската църква.

Гербът на Грузия е с червен хералдически щит с Георги Победоносец, който убива змея.

Кръстът „Св. Георги“ – прав червен кръст на бял фон е представен на знамената на Великобритания и Англия, Грузия, на флага и герб на Милано. Не бъркайте кръста „Св. Георги“ с друг християнски символ – скандинавският кръст или Андреевият кръст.

4 Св. Георги се почита и в исляма
Св. Георги е толкова популярен, че се радва на особена почит дори и в исляма. Св. Георги (араб. Джирджис, Гиргис, познат също и като Ел Худ, Ал Хадр, Ал Хадир) се явява един от главните некоранични герои и светци на исляма. Ислямските му жития удивително повтарят някои от  гръцките и латински версии на житието на светеца с тази разлика, че действието в повечето от тях се развива няколко века по-късно, по времето на Мохамед. Една от най-ранните версии, засвидетелствана от Ат Табари (9 в.) обаче говори, че св. Георги е бил ученик на един от апостолите на пророк Иса (Иисус Христос). Св. Георги се опълчил срещу издигането на статуя на Аполон от царя на Мосул – Дадан. За тази своя постъпка той бил жестоко измъчван и многократно умъртвяван, но Бог винаги го възкресявал.

5 Има няколко дати за почитането на светеца

Паметта на св. Георги се чества от славянските и западните  църкви на 23 април по нов стил и 6 май. Руската православна църква чества също и 3 ноември като празник на светеца – деня, в който е осветен мартириумът на св. Георги в гр. Лид по времето на имп. Константин Велики († 337 г.) и са пренесени мощите на св. Георги в него. Интересно е, че в Египет, в коптската църква, която почита св. Георги като „принц на мъчениците”, паметта му се чества на 23 паремат от коптския календар, което е 1 май. Коптите също празнуват освещаването на първия храм – мартириум, посветен на мъченика, но на 10 юни. Трябва да отбележим, че първото споменаване за този мартириум в гр. Лид, построен от св. Константин Велики, е направено от Евсевий Кесарийски. В случая обаче Евсевий не казва, че тази гробница-мартириум не е била посветена на св. Георги, а „на заслужил (отличил се) човек”. Едва по-късно този високо отличил се човек е отъждествен със св. Георги. През 6 в. върху мартириума е построена базилика, която арабите разрушават. Кръстоносците отново издигат храм, който по-късно също е разрушен. Днес на това място съществува храм, построен през 19 в.

За Николина Александрова

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...