Начало / Новини / Отбелязваме паметта на св. Ефрем Нови

Отбелязваме паметта на св. Ефрем Нови

Православната църква отбелязва днес паметта на преподобномъченика Ефрем Нови. В родната му Трикала бе отслужена тържествена св. литургия, за която ще ви информираме по-късно през деня. 

Иначе свети Ефрем е роден в Трикала Тесалийска през 1384 г. Както е известно, през 1393 г., под напора на турската агресия и погромите на Баязид I, във войската започнали да вземат и момчета от 14 до 18-годишна възраст, а даже и по-малки. Така през 1398 г., когато бил 14-годишен, Константинос Морфис (светското име на свети Ефрем), за да не отиде насилствено войник, напуснал овдовялата си майка и седемте си братя и отишъл да се замонаши в Ставропигиалната обител „Благовещение на Пресвета Богородица”. Тази обител се намира в планината Амомон, в Атика, до селището Неа Макри. Там се отдал ревностно на иноческия живот, пребивавайки в сговор с манастирските братя.
През 1424 г. обаче, турците навлезли насилствено в светата обител и изклали без пощада духовниците на манастира. Монахът Ефрем отсъствал в този момент и се намирал в планината, в пещерата, в която се подвизавал. Когато се върнал и намерил телата на закланите духовници горко плакал. През следващата година, на 14 септември, турците отново нападнали манастира. Този път го заловили и измъчвали цели осем месеца и половина, използвайки всякакви варварски прийоми за изтезание. След като го били и унижавали, закачили го надолу с главата на едно старо черничево дърво край манастира. И като прекарали през корема му дебело запалено дърво, го приковали с остри цигански пирони за черницата. Там светецът предал духа си на Бога. Било 5 май 1426 г., когато блажената му душа прелетяла и се преселила в Божиите ръце. Пет века по-късно той се открил чрез съновидение, казвайки: „Родих се на 14 септември – деня на Кръста. На този ден започнаха и мъченията ми. Починах 42-годишен”.
19-1038x576На 3 януари 1950 г. чрез видение на игуменката на същата света обител – монахиня Макария, мощите на свети Ефрем били намерени благоухаещи. Цели 524 години те стояли в земните недра преди Всеблагият Бог да реши да ги открие. Сега мощите на свети Ефрем се пазят в специален ковчег в същия манастир. Наблизо все още стърчи изсъхнало старото черничево дърво, на което бил повесен светията. Там болните се лекуват чрез помазване от елея на кандилото му и като се покланят на светите му мощи. Свети Ефрем се явява и помага на всички, които го призовават с вяра. Той е един от небесните лекари на болната ни епоха. Помага на слепи, бесновати, парализирани, на всички, които имат нужда от него.
Любовта и милостта на светеца са неизчерпаеми. Някога самият той казал: „Малко преди да дойдат ужасите ще направя много чудеса, за да повярва светът и да се спаси”. Чудесата на свети Ефрем се проявяват всекидневно. Много облагодетелствани от него идват отново в светата обител и с вълнение разказват за чудотворните му благодеяния над тях. Петте тома книги с описание на тези случки, издадени от игуменката на манастира – Макария, свидетелстват за голямото му чудотворство. Преподобномъченик Ефрем Нови Чудотворец е канонизиран през 2011 г. Паметта му се празнува на 5 май, когато е пострадал мъченически, и на 3 януари, когато са открити мощите му.
Чудо извършено от св. Ефрем
На един манастирски приближен, който страдал от очна болест, чудотворецът се явил лице в лице, излекувайки го на момента. Скоро след това му се явил насън и му заповядал да отиде до съседната къща, защото някой е на смъртно легло. Той не повярвал на съня и заспал отново. Тогава свети Ефрем Нови му се явил отново и със строг глас казал: „Стани веднага! Защо не направи това, което ти казах? Един човек умира! Аз съм свети Ефрем!” Отивайки до вратата на съседната къща, заблъскал тревожно, но никой не отворил. Чувайки шум в къщата, повикал полицаи, които разбили вратата и намерили едно младо момиче с прерязани вени. Било на крачка от смъртта заради това, че нейният любим бил мобилизиран в армията, за да отиде на война. Безброй болни, осенени под знака на светия Кръст със светите мощи или помазани с елей от кандилото на светеца на тяхното болнично легло, са преживели чудото, чрез което свети Ефрем Нови изумил близките и докторите, нямащи никаква надежда. Бидейки близо до тези, които го почитат, великомъченикът ги съветва съобразно техния проблем.

 

 

 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Християни възстановиха вековен параклис в град Белица

Четиривековният храм „Свети Димитър” в град Белица бе възстановен от православните християни в района.  Началото ...