Начало / Новини / Румънската църква ръкоположи своя епископ в Рим, Италия

Румънската църква ръкоположи своя епископ в Рим, Италия

Както „Добротолюбие“ вече съобщи  Св. Синод на Румънската православна църква взе решение да ръкоположи епископ в Рим, Италия. 

Хиротонията се състоя вчера в Румънския център в Рим и бе възглавена от митрополит Йосиф Западно- и Южноевропейски. Ръкоположеният епископ е архим. Атанасий Руснак и носи титлата Богдански. В края на богослужението митрополит Йосиф прочете и решението за назначаването на епископ Атанасий като викариен епископ на епархията в Италия. 

Митрополит Йосиф тържествено връчи мантията и жезъла на новия епископ, като го насърчи да ги носи смело и самоотвержено и да пасе стадото Христово, което му е поверено. Епископ Анастасий получи и подарък кръст от Румънския патриарх Даниил. 

Новият епископ Атанасий е роден през 1982 г. в Кишинев, Република Молдова. Получил е румънско гражданство през 2010 г. Завършил е „Телекомуникации“ в Националния институт по приложни науки в Лион, Франция, и богословие в Института „Св. Сергий“ в Париж. Завършва магистърска програма по канонично право в Православния факултет в Университета на гр. Сибиу, Румъния. През 2011 г. е назначен за протосингел на румънската православна диоцеза в Италия.

Снимки: www.basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...