Начало / Новини / Общинските власти в Талин, Естония, даряват над 200 000 долара за възстановяване на православен храм

Общинските власти в Талин, Естония, даряват над 200 000 долара за възстановяване на православен храм

Общинските власти в столицата на Естония – Талин, дариха 215 000 долара за възстановяване на православна църква. Става въпрос за храм „Рождество Богородично“, съобщиха естонските медии. 

Ремонтът на храма ще завърши през 2021 г. „Православната църква е от голямо значение не само за православната общност, но като цяло има безспорно значение за историята и културата на Талин. Църквата „Рождество Богородично“, която скоро ще чества 300-та си годишнина, е най-старата свещена сграда в Талин“, съобщи кмета на общината Михаил Килварт. 

Градът също отпусна 50 000 евро (53 100 долара) преди година, за да поправи покрива на същата църква. Енорията се обърна към градската администрация отново тази година, за да продължи да помага в реставрационните работи, които ще продължат с реконструкцията на отоплителната и вентилационната система, както и с възстановяването на интериора на църквата.

Православният храм е построен през 1721 г., и е първия в Талин след присъединяването на Естония към Руската империя. Това е най-старата оцеляла дървена църква в страната, където патриарх Алексей II отслужил като енорийски свещеник в продължение на шестнадесет години в средата на миналия век.

290327.pПрез 2009 г. в църквата е избухнал пожар, който поврежда външната стена, тавана и покрива. Властите в Талин и Естонският съвет на църквите отделили 14 милиона евро за възстановяване. 

В края на декември естонското правителство реши да отпусне 8,2 милиона евро (9 828 110 щатски долара) на църкви, работещи в Естония като обезщетение за вреди, получени по време на войната от предишния век. Естонската православна църква на Константинополската патриаршия получи 1,4 милиона евро (1 677 970 долара).

Снимка: РИА Новости

За Ангел Карадаков

Виж още

Празникът на св. Йоан Нови в Румъния събра над 10 000 вярващи

Над 10 000 вярващи събра литийното шествие в румънския град Сучава по повод празника на ...