Начало / Коментар / Най-трудните хора са често най-нуждаещите се от любов

Най-трудните хора са често най-нуждаещите се от любов

Преди няколко години седях в кафене в Сиатъл с отворен лаптоп и провеждах разговор. Двама млади възрастни колежани седяха на една маса на около две стъпки от мен. Един от тях направи груба забележка, която очевидно беше предназначена за мен. Той сподели на своя приятел, че само един глупав старец ще вярва в Бога. Усмихнах им се и продължих да работя.

Преди да напусна кафенето, купих две карти за подаръци и помолих младата жена да ги даде на двамата младежи, които седяха на масата до мен, но едва след като си тръгна. След около две седмици отново посетих кафенето. Там бяха и двамата младежи. Те дойдоха на масата и ме попитаха дали могат да седнат до мен. Аз се усмихнах широко и казах, че ще се радвам да се присъединят.

Единият от младите мъже ме попита защо си бях купил картите за подаръци, когато очевидно бях чул, че ми се подиграват. Казах им, че Бог ми е казал да им купя картите и че те са от Бога. Единият от младежите ми поиска прошка. Казах му, че съм му простил още в мига, в който той изрече обидата, защото Христос ги обичаше.

Как мога да не ги обичам, щом Бог ги обича, попитах аз.

Бог ни дава всички шансове да покажем Неговата любов към хората. Понякога най-непривлекателните са тези, които най-много се нуждаят от признаци на любов. Кой знае разликата, която може да има някаква дума или усмивка за живота на човек, който е груб или обижда другите.

31590048_2035998910056842_1786990657546485760_n

Най-трудните хора са често най-много нуждаещите се от нашата любов и доброта. Ядосаният съсед или колега може да се промени, когато се отнесем с уважение и любов, независимо от поведението му. Те са хората, които се нуждаят от нашите молитви.

Бог може да промени всяко сърце, обръщайки живота на най-лошите хора, заради нашите молитви.

Кои сме ние да ги съдим? Ако Бог ги е поставил в живота ни, трябва да потърсим причината. Може би те са там, защото трябва да научим урока на прошката и милосърдието. Заслужаваме ли Божията любов повече от тях?

С любов в Христос,
игумен Трифон

манастир „Христос Спасител“, о. Вашън, щата Вашингтон, САЩ.

Снимка: Студенти от Християнската академия в Сиатъл заедно с трима свои учители посетиха манастира в сряда.

За Ангел Карадаков

Виж още

Коренът на истинското обновяване и духовност е в свободата, в любовта и в истината

„Човек с нов духовен облик“[1] – този израз все по-често се среща в изказванията на ...