Начало / Новини / Започна ахиерейският събор на Сръбската православна църква

Започна ахиерейският събор на Сръбската православна църква

В понеделник започна Архиерейският събор на Сръбската православна църква, председателстван от Негово Светейшество патриарх Ириней. На събора присъстват както митрополити, така и епископи на Сръбската църква.

Съборът започна с отслужване на св. литургия, малко по-рано на 29 април в Печката патриаршия. Тайнството Евхаристия бе предстоявано от Сръбския патриарх Ириней, а в съслужение с него бяха митрополити и епископи на СПЦ. 

До момента заседания на Архиерейския събор на Сръбската църква е имало през 2000, 2003, 2004, 2005, 2006, 2008 и 2010 г. В събора участват 35 епархийски архиереи, 4 архиерея от така наречената Охридска архиепископия, която е под ведомостта на Сръбската православна църква, и двама викарни епископа.  Заседанието започна в Белград с изпяването на тропара „Христос Воскресе“. 

До средствата за масова информация бе разпратено и изявление на епископите на Сръбската православна църква относно ситуацията в Косово и Метохия. В него се казва: 

„От историческото си място манастирът на Петерската патриаршия, който със своя вярващ народ е преминал разпятие и възкресение, страдание и обновяване, тридесет и седем години след пожар на Печката патриаршия, двадесет и една години след смъртта на мъченик йеромонах Стефан, духовен баща на този свещен манастир, – Свещеното събрание на епископите, председателстван от Негово Светейшество Сръбският патриарх Ириней, след посещения в светите ни места – Патриаршията в Печ, манастирите Дечани и Зоцисте, и след разговори с компетентния епископ, епархийски духовници, монаси и верни хора в Печ, Призрен и Велика Хока, издава текущото изявление относно сегашната ситуация за Косово и Метохия.

Сръбската православна църква като пазител на историческата, духовната и културната идентичност на нашия народ е призована да се заеме с най-неотложната ситуация в Косово и Метохия на тазгодишната сесия на Свещеното събрание на епископите и да изрази извънредната си загриженост за духовенството, монаси и верни хора, поради честите официални и неофициални изявления относно крайния статут на южната ни провинция. Асамблеята на епископите споделя загрижеността си поради честите изявления на могъщи държави на Запад, които открито говорят за независимостта на Косово и Метохия, както и поради различните спекулации за евентуално разделение на южната сръбска провинция. По-специално допринесоха за различните форми на натиск от страна на косовските институции, неуважение към законите и основни човешки права, както и все по-чести узурпирания на църковни и частни имоти.

Имайки предвид всичко това, Свещеното събрание на епископите на Сръбската православна църква ще се заеме с този въпрос подробно на тазгодишната сесия и след това ще издаде официално изявление“, се казва в съобщението.

Както „Добротолюбие“ вече писа, на събора се очаква Сръбската православна църква да промени и името си. Към името СПЦ ще добави „Печка патриаршия“. Целта е Сръбската църква да подобри отношенията си със самопровъзгласилата се независима провинция, призната вече от някои за отделна държава Косово, в която се намира и манастира на Печката патриаршия.

На събора се очаква да бъде приет и новият устав на СПЦ. Работата по новия устав започна през 2012 г. Тогава началник на комисията, която се нае да се занимава с този въпрос, бе митрополитът на Черна гора – Амфилохий. Според богослови от Сърбия старият устав на СПЦ в многото си части е остарял и почти неприложим. Последно е бил преразглеждан през далечната 1947 г. 

Снимки: Сръбска патриаршия

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...