Начало / Новини / Варненският митрополит Йоан кръсти 13 деца

Варненският митрополит Йоан кръсти 13 деца

Варненският митрополит Йоан кръсти днес 13 деца. Това се случи в Голямата базилика в древната българска столица Плиска. 

На богослужението присъстваха г-жа Милена Недева, кмет на Община Каспичан и г-жа Тонка Начева, кмет на град Плиска, както и множество християни от близко и далеч, сред които и тринадесет деца, които станаха членове на светата Църква.

Митрополит Йоан започна словото си с думите: „Намираме се в уникалната древност на старата базилика, която е прототрона в Българската църква в навечерието на паметта на светия благоверен княз Борис-Михаил Покръстител български. Ние имаме изключителен дълг към този свети цар в неговото молитвено почитание и застъпничество“, каза Архиереят и допълни, че тази година за пети пореден път имаме голям повод за радост, чрез кръщението на множество млади човеци, младенци. „Това са две велики тайнства изживяни от всички вас – светото Тайнство Кръщение и светото Тайнство Миропомазание… и всички вие ще се украсите с честния Кръст, с малкото кръстче, което получавате при светото Кръщение“.

010Митрополит Йоан отбеляза още, че безспорно това събитие засяга цялата Църква и се обърна към кръстниците, казвайки им, че имат огромна отговорност за тези деца, невинни, чисти и недокоснати все още от греха. Архиереят призова кръстниците и родителите да обичат тези деца и ги научат и те да обичат, давайки им добрия пример. Той благодари на г-жа Милена Недева, г-жа Тонка Начева и на всички допринесли за радостта на този ден. Богослужението завърши с многолетствие за всички.

По информация на Варненската и Великопреславска св. митрополия. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Предстои реконструкция и ремонт на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Свищов

Изготвен е проектът за ремонт, реставрация, реконструкция и възстановяване на свищовския православен храм „Св. Св. ...