Начало / Uncategorized / Синодът на РЗПЦ  изрази подкрепа за каноничната Украинска църква

Синодът на РЗПЦ  изрази подкрепа за каноничната Украинска църква

На 26-27 април 2018 в Ню Йорк се проведе заседание на Синода на архиереите  на Руската задгранична православна църква председателстван от Източно-Американският и Ню-Йоркски митрополит Иларион, членовете  представляват епархиите в САЩ, Канада, Европа и Австралия.

Синодът направи изявление във връзка със събитията в Украйна.

Текст на заявлението гласи:

Ние, членовете на Синода на архиереите  на Руската задгранична православна църква, извършващи служението си в Северна Америка, Европа и Австралия, с болката на душите виждаме как в светата земя на Киевска Рус, нашата мила Земя украинска, коварни политически стремежи за пореден път, както се е случвало в историята, представени под прикритието на определена религиозна дейност, но с очевидна цел за подбуждане към омраза и разногласия  сред православните, с намерение да предизвикат разкол. Правят се опити да се установи на тази  земя специална „автокефална църква“ на мястото на каноническата, призната от всички, Украинска православна църква, начело с митрополита на Киев и на цяла Украйна Онуфрий . От 1990 г. тази църква има автономия, т.е. независимост при управлението. Пред нас е не друго, а зли усилия да се използват религиозните чувства и да се подчинят те на политически цели на днешните власти, което пряко противоречи на традицията и каноничните норми на Светата Православна църква…

С настоящото изразяваме пълната си подкрепа на Негово блаженство Онуфрий, митрополит Киевски  и архипастирите, духовниците, монасите и миряните от каноничната Украинска православна църква с любов и се възхищаваме на  подвига им. Никакви промени в живота на Църквата не могат да бъдат инициирани и наложени от светските власти. Сегашните опити да се влияе върху живота на Църквата отвън само разкриват чисто не-църковните мотиви и цели на онези, които се опитват да ги изпълнят.

Призоваваме всички да се молят за каноничната православна църква на Украйна, за да може  опитът за разкол да не доведе до последствия, и мира и братска любов винаги да преобладават в отношенията между православните църкви.

За Николина Александрова

Виж още

Почина известният протопсалт Методий Григоров

Сливенска св. митрополия съобщи, че днес е починал известният протопсалт, академик и преводач на църковни ...