Начало / Новини / Тържестева литургия се състоя днес в храм „Възскресение Христово“, Тирана, Албания

Тържестева литургия се състоя днес в храм „Възскресение Христово“, Тирана, Албания

Днес Руският патриарх Кирил съслужи с Албанският архиепископ Анастасий и митрополитите от Св. Синод на Албанската православна църква. 

Патриарх Кирил е на първата си мирна визита в Албания. Той и делегацията от РПЦ пристигна вчера на международното летище „Майка Тереза“ в Тирана, Албания и бе посрещнат тържествено от предстоятеля на Албанската църква. 

„Пасхална радост изпълва сърцата на всички нас, по време та първото официално посещение в Албания на Негово Светейшество, брата в Христа, патриарх на Москва и цяла Русия, г-н Кирил. Тази искрена радост бе изразена и в днешното съслужение, което изразява преди всичко единството на Православието“,

каза в словото си Архиепископ Анастасий. 

„Спомням си какви усилия Албанската православна църква поела под ръководството на Вашето благоволение по време на въоръжения конфликт в Косово, приемайки всички бежанци, независимо от тяхната религия или политически убеждения. Православният свят беше шокиран. Църквата не е в състояние да предотврати скръбта и  нещастията, които злият човек донася на света. Но тя може да се противопостави на злото и смъртта с нейното единствено и непоколебимо оръжие на живота – любов и състрадание към цялата човешка раса“.

Каза пък в своето слово патриарх Кирил. По програмата обявена от Албанската църква предстои патриархът да се срещне с президента и премиера на страната и в утрешния ден да замине от Албания. 

Снимки: Албанска православна църква 

За Ангел Карадаков

Виж още

Показват изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ на 15 август

Постерната изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ ще бъде представена на 15 август, ...