Начало / Новини / 95% от румънците вярват в Бог

95% от румънците вярват в Бог

Около 95% от румънските граждани вярват в Бог, но само 21% ходят на църква всяка седмица, се казва в проучване на религиозността в Румъния, проведено от Фондация Фридрих Еберт Румъния.

Според същото проучване, 27% от румънците твърдят, че е необходим референдум за повторно дефиниране на концепцията за семейството. Резултатите показват, че в Румъния има „значителна разлика“ между утвърждаването на вярата и действителната религиозна дейност.

„По този начин, въпреки че вярата има активно силно религиозно малцинство, тя има по-скоро намалената роля за по-голямата част от обществото, тъй като вярата не се превръща в конкретни социални и политически действия“, се казва в проучването.

95-dintre-români-cred-în-Dumnezeu-Infografic-2.x7191895% от румънците кажат, че вярват в Бог, 89% от тях се смятат за религиозни, а 33% са „религиозни- практикуващи“. 44% казват, че се молят ежедневно.

79% от запитаните са съгласни с твърдението, че „вярата в Бог дава морал и правилна ценностна система“, а 67% са съгласни, че „хомосексуалността трябва да бъде обезкуражена от обществото“.

Обаче 27% подкрепят референдума за семейството, ако е необходим. Референдумът има за цел да предефинира бракът, който е разрешен единствено между мъж и жена.

Анкетата на религиозната вяра в Румъния стартира в контекста на старта на референдума за конституционно определение на семейството.

Снимка:  Basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Ученици от Перник започват проучвателска дейност, свързана с живота и делото на св. Йоан Рилски

Възпитаници на Основно училище „Иван Рилски“ в Перник започват проучвателска дейност, свързана с патрона си, ...