Начало / Новини / Събранието на православните епископи в Испания и Португалия реши да добави нови светии към православния календар

Събранието на православните епископи в Испания и Португалия реши да добави нови светии към православния календар

По време на работното си заседание миналата седмица събранието на православните епископи в Испания и Португалия реши да добави нов всеправославен празник на иберийските светии в православния календар на местните православни църкви, съобщава basilica.ro.

На срещата, която се състоя в петък, 20 април в Мадрид, присъстваха Негово Високопреосвещенство митрополит Поликарп от Испания и Португалия (Вселенската патриаршия), митрополит Нестор от Корсун (Руска православна църква) и епископ Тимотей от Испания и Португалия (Румънска православна църква).

По време на сесията на събранието йерарсите одобриха житието съставено от архиепископ Андрей Кордочкин.

След срещата бе решено да се отбележи новия празник  в неделя преди Националния празник на Испания, който се празнува ежегодно на 12 октомври. По този начин новият празник на всички светии Иберийския полуостров, ще бъде литургически провъзгласен и празнен за пръв път тази година на 7 октомври в Мадрид.

Episcopii-ortodocși-din-Spania-și-Portugalia-propun-cinstirea-sfinților-din-Peninsula-Iberică.x71918Празникът ще бъде ръководен от Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф от румънската православна метрополия на Западна и Южна Европа. Събранието одобри и текста на испанския превод на Божествената литургия на Св. Йоан Златоуст за използване от православните на каноничните юрисдикции, представени в Испания.

В края на срещата епископите посетиха строителната площадка на новата румънска православна катедрала в Мадрид.

За Ангел Карадаков

Виж още

Ученици от Перник започват проучвателска дейност, свързана с живота и делото на св. Йоан Рилски

Възпитаници на Основно училище „Иван Рилски“ в Перник започват проучвателска дейност, свързана с патрона си, ...