Начало / Новини / В събота започва визитата на Руския патриарх Кирил в Албания

В събота започва визитата на Руския патриарх Кирил в Албания

От 28 до 30 април в Православната архиепископия в Албания ще бъде домакин на Руския патриарх Кирил. „Това ще бъде неговото първо историческо мирно посещение и е от изключителна важност, тъй като и двете църкви са преживели грубо комунистическо – атеистическо преследване“, отбелязват от Албанската архиепископия. 

Патриарх Кирил се очаква да пристигне на 28 април в 16 часа. Той ще бъде посрещнат от архиепископ Анастасий, придружен от членовете на Св. Синод на международното летище „Майка Тереза“. Посещението ще продължи с отслужването на вечерня в катедралата „Възскресение Христово“ в Тирана. 

В неделния ден – 29 април, двамата предстоятели ще отслужат съвместна Божествена литургия в катедралата „Възскресение Христово“ в Тирана, в която ще участват множество духовници от двете църкви. По-късно ще се състои и официален обяд. 

289230.b1Очаква се в неделя да се състои концерт в Културния център в столицата на Албания. Ще бъде представена и преведената на руски книга на архиепископ Анастасий „До краищата на Земята“. В концерта участие ще вземе и хорът на Московската патриаршия. 

В неделя вечерта президентът на Албания Илир Мета ще се срещне с патриарх Кирил на тържествена вечеря в Президентския дворец.

В понеделник, 30 април, патриарх Кирил ще има официална среща с президента на Албания, както и с Министър-председателя Еди рама. Той ще посети манастира „Св. Василий“ в Дъррес и Богословската академия на Албанската православна църква. Според програмата делегацията оглавявана от патриарх Кирил ще излети същия ден от 14 часа.  

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Тържествен Пасхален благотворителен концерт “МОСТ НА НЕБЕСАТА”

На 15 май врачанското село Лиляче ще стане домакин на едно от значимите  културни събития ...