Начало / Новини / В събота започва визитата на Руския патриарх Кирил в Албания

В събота започва визитата на Руския патриарх Кирил в Албания

От 28 до 30 април в Православната архиепископия в Албания ще бъде домакин на Руския патриарх Кирил. „Това ще бъде неговото първо историческо мирно посещение и е от изключителна важност, тъй като и двете църкви са преживели грубо комунистическо – атеистическо преследване“, отбелязват от Албанската архиепископия. 

Патриарх Кирил се очаква да пристигне на 28 април в 16 часа. Той ще бъде посрещнат от архиепископ Анастасий, придружен от членовете на Св. Синод на международното летище „Майка Тереза“. Посещението ще продължи с отслужването на вечерня в катедралата „Възскресение Христово“ в Тирана. 

В неделния ден – 29 април, двамата предстоятели ще отслужат съвместна Божествена литургия в катедралата „Възскресение Христово“ в Тирана, в която ще участват множество духовници от двете църкви. По-късно ще се състои и официален обяд. 

289230.b1Очаква се в неделя да се състои концерт в Културния център в столицата на Албания. Ще бъде представена и преведената на руски книга на архиепископ Анастасий „До краищата на Земята“. В концерта участие ще вземе и хорът на Московската патриаршия. 

В неделя вечерта президентът на Албания Илир Мета ще се срещне с патриарх Кирил на тържествена вечеря в Президентския дворец.

В понеделник, 30 април, патриарх Кирил ще има официална среща с президента на Албания, както и с Министър-председателя Еди рама. Той ще посети манастира „Св. Василий“ в Дъррес и Богословската академия на Албанската православна църква. Според програмата делегацията оглавявана от патриарх Кирил ще излети същия ден от 14 часа.  

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Неизвестни разбиха параклиса „Св. Теодор“ в село Марково, полицията търси виновниците

Параклисът „Св. Теодор“ в гробищния парк на пловдивското село Марково е бил разбит, информира в-к „Марица“. ...