Начало / Новини / Съобщение от Невроопска св. митрополия по повод предстоящ т.нар. „фестивал” на здравето под името „Здравей Здраве”

Съобщение от Невроопска св. митрополия по повод предстоящ т.нар. „фестивал” на здравето под името „Здравей Здраве”

Неврокопска св. митрополия оповести свое становище по отношение на т.нар. „фестивал“ на здравето по името „Здравей Здраве“, който ще се проведе през уикенда в Благоевград. По-долу публикуваме становището на св. митрополия. 

С настоящето искаме да обърнем вниманието ви към т.нар. „фестивал” на здравето под името „Здравей Здраве”, който ще се проведе на 28 и 29 април в Благоевград. Разлепени са плакати в институции, учебни заведения, училища, университети, медицински заведения и търговски обекти. В тях се пропагандира „здравословен начин” на живот и „полезни лекции и практики”. Мероприятието предвижда провеждането на изложение на природни продукти, което би предизвикало по-широк обществен интерес, но същевременно се предлагат и поредица съпътстващи лекции с особен характер.

Прави впечатление, че организаторите на семинара публикуват в интернет пространството редица материали, които имат подвеждащ характер по отношение на религиозното си съдържание, наподобявайки християнското учение, но с подменено или променено съдържание. На няколко места те изопачават учението на Православната църква, използвайки християнски понятия с цел привличане на хора към мероприятието и организациите им. Например по повод на Празника на празниците на Православната ни Църква- св.Възкресение Христово, говорят за възкресение, но без Христос. Предлагат някакъв пост, който няма нищо общо с традициония пост на Православната църква, препоръчват мантри, уж свързани с Христос и други обезпокоителни внушения.

Имаме основание да считаме, че става въпрос за част от една масова през последните години кампания, проповядваща различни религиозни и парарелигиозни практики и идеи, редица от които са с обществено опасен и застрашаващ социалното, психическото и духовното здраве на гражданите характер. Тези учения и практики са със смесен характер – под маската на философия проповядват религия и са част от т.нар. „ню ейдж” култура – своеобразна религиозна амалгама от различни течения (секта, съставена от множество секти), която има за своя цел формирането на „ново (религиозно) съзнание”.

В семинара като лектори са включени лица, практикуващи спорни за науката „лечения”, езотерични практики, свързани с т.нар. „карма”, с „родовата памет”, с „бебеносене” и други учения с явно нездрав в научно, психосоциално и духовно отношение характер. Сред участниците са лектори на неоиндуисткото религиозно движение „Изкуството да живееш” с ръководител гурото Шри Шри Рави Шанкар – организация, срещу която има подадени редица сигнали до Държавната агенция за закрила на детето и която според мнението на експерти представлява деструктивна религиозна секта.

Притеснени сме и от факта, че не става ясно кой всъщност е истинският организатор на тези събития, тъй като се афишират само местни доброволци, които разпространяват брошури из учебните заведения в града. Явно тяхната целева група са учениците, студентите и спортуващите деца.

Като отправяме към цялата общественост този тревожен сигнал, изразяваме безпокойството и загрижеността на православното църковно изпълнение-духовенство и миряни от гр. Благоевград, родители на деца към които е насочена гореописаната пропаганда, от поредния опит под благовидната фестивална форма да се проповядват чужди на православната ни вяра учения и практики, които считаме, че могат да бъдат опасни.

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...