Начало / Новини / Русенският митрополит Наум е на посещение в Св. Гора

Русенският митрополит Наум е на посещение в Св. Гора

На 20 април 2018 г. с благословението на Негово Светейшество Константинополския и Вселенски патриарх Вартоломей, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум пристигна на поклонническо посещение в Светогорския манастир „Св. Георги“ – Ксенофонт, сърдечно посрещнат от игумена на св. обител архим. Алексий и манастирското братство. 

В Света Гора владиката бе придружен от представители на Балканското Атонско сдружение в лицето на г-н Андрей Кристов и г-н Валентин Тодоров. 

Покланяйки се пред чудотворната икона на св. Георги Победоносец в съборния манастирски храм, по възприета от стари времена традиция, Негово Високопреосвещенство остави в дар на чудотворния образ своето архиерейско енголпие с изображение на св. Димитър Басарбовски. 

Игуменът на св. обител показа на българския архиерей точно копие на чудотворната икона на св. Георги със специално изработена сребърна риза и дърворезбован кивот, предназначени като дар за храм „Св. Георги“ в Русе, а владиката дари архим. Алексий с икона на св. Димитър Басарбовски и нагръден архимандритски кръст. 

В ранната утрин на 21 април Негово Високопреосвещенство митрополит Наум възглави съборната св. Литургия в манастирския храм. В съслужение на архиерея бяха архим. Алексий, игумен на манастира, йером. Моисей, йером. Йеремия, йерод. Пахомий и дякон Недялко Димитров.

Чудотворната икона на св. Георги Победоносец, намираща се в манастира Ксенофонт на Света Гора, първоначално се е намирала във византийската столица Константинопол. През 10 век по време на иконоборчеството е бил направен опит за пробождането на образа на светеца с меч, следи от което личат и до днес, след което иконата била хвърлена в морето. След дълго носене по вълните, морето я довело до брега на манастира Ксенофонт, който по това време бил посветен на св. Димитър. След изваждането на иконата на св. Георги от водата, св. обител започнала да го почита за свой покровител, но иконата на първопокровителя на манастира св. Димитър останала на иконостаса до иконата на Божията майка.

По време на пребиваването си в гр. Солун митрополит Наум се срещна и с видни богослови и представители на Гръцката православна църква, с които разговаря по разни актуални въпроси. 

По информация на Официалната страница на Русенския митрополит Наум във Фейсбук. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Епархийските избиратели в Сливен избраха двамата епископи, от които Св. Синод ще избере нов Сливенски митрополит

Знеполски епископ Арсений и Мелнишки епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели на Сливенска епархия ...