Начало / Новини / Представители на Поместни православни църкви се събраха в Париж, за да обсъдят участието си в предстояща конференция

Представители на Поместни православни църкви се събраха в Париж, за да обсъдят участието си в предстояща конференция

По инициатива на Вселенската патриаршия представители на някои от Поместните православни църкви се събраха в Париж, за да проведат консултации относно участието си в Конференцията на общото събрание на Европейските църкви, която ще се проведе в периода 31 май – 7 юни т.г. в град Нови Сад, Сърбия. 

Срещата се е провела на 19 април и в нея са се включили митрополит Емануил (Вселенска патриаршия), митрополит Йосиф (Румънска патриаршия), митрополит Гавриил (Гръцка архиепископия), както и свещеници представители на други поместни цъкви. По-долу публикуваме комюникето, разпространено до средствата за масова информациа. 

Комюнике на междуправославното предсъбрание за консултиране на православните църкви, участващи в Общото събрание на Конференцията на Европейските църкви през 2018 г. „Вие ще бъдете Мои свидетели“ в Нови Сад, Сърбия, на 31 май – 7 юни 2018 г, съобщава basilica.ro. 

„А това е написано, за да повярвате, че Иисус е Христос, Син Божий, и като вярвате, да имате живот в Неговото име“ (Йоан 20:31).

Christ in Risen! Le Christ Ressuscité! Christos Anesti! Христос Воскресе! Hristos a înviat!

emmanuel_france_adamakis-1.x71918

В светлината на Пасхалния период на 19 април 2018 г. представители на Православните църкви от Вселенската патриаршия, Сръбската православна църква, Румънската православна църква, Кипърската православна църква, Атинската архиепископия, Полската архиепископия и Православната църква на Финландия се срещнаха в митрополията за Франция на Вселенската патриаршия в Париж. 

Обсъждането обхвана брифинг и обмен в хода на предстоящото общо събрание на ЦИК, което ще се проведе от 31 май до 7 юни 2018 г. в Нови Сад, Сърбия. Асамблеята ще бъде домакин на Сръбската православна църква и на протестантски малцинствени църкви в Сърбия. Обявяването на общата тема на тазгодишната Асамблея в Нови Сад: „Ще ми бъдете свидетели“, е направена от Негово Високопреосвещенство митрополит Емануил, вицепрезидент на Конференцията на европейските църкви и г-жа Катарин Цападариду, един от православните членове на Комитета по планиранията на Асамблеята. 

Представителите на православните църкви прегледаха през обявената програма, посветена на православието, свидетелството и гостоприемството. Централната тема на Асамблеята ще бъде дебатът за бъдещето на Европа, който ще допринесе за определянето на политическите цели и задачите на работата на организацията през следващите 5 години. Духовниците бяха информирани за очакваните законови промени в съществуващата конституция на ЦИК, която трябва да бъде хармонизирана с белгийския закон за международните сдружения с нестопанска цела (ASBL).

Православните представители отбелязаха важността от обединение на православния глас и той да бъде чут на Асамблеята на КЕЦ, тъй като православните цъкви съставляват 25% от членовете в организацията. Въпросите, които бяха поставени на масата за обсъжданията бяха за бежанците и миграцията, екологията, измерването на климата, социалните въпроси, религиозната свобода и др. 

Митрополит Гавриил от Оръцката църква подчерта необходимостта от подпомагане на митрантите, бежанците и търсещите убежище, да намерят своята роля в новинет реалности и важната роля на православната богословска перспектива като основен контекст за човешката личност. 

Църквите осигуряват на обществото огромноа възможност да намалят расизма и ксенофобията, тъй като те осигуряват правна помощ на хората и децата в нужда. Представителите подчертаха значението на икуменическата работа за продължаване на политическото и правното застъпничество за защита на човешкото достойнство спрямо европейските институции. Бе изразена подкрепата за продължаване на текущия богословски и църковен диалог. 

 

Местният координарот на Асамблеята на КЕЦ г-н Данило Михайлович от Бачката епархия на Сръбската православна църка даде актуализацията за местните въпроси, а проф. Миодраг Андрич даде отчет за извършената досега работа по отношение на дейностите по богослужението, предвидени през дните на Асамблеята. 

Представителите изразиха своята благодарност към Негово Високопреосвещенство митрополит Емануил от Франция от Вселенската патриаршия за свикването на тази среща и благодарността си към Сръбската православна църква за домакинството на предстоящото Общо събрание“.

Българската православна църква не членува в КЕЦ от 1998 г., когато напусна и Световния съвет на църквите.

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...