Начало / Новини / Комитетът на представителите на православните църкви в ЕС се събра в Брюксел

Комитетът на представителите на православните църкви в ЕС се събра в Брюксел

На 18 април 2018 г. в Брюксел се събра Комитетът на представителите на православните църкви в Европейския съюз.

На срещата присъстваха: Ахейският митрополит Атанасиос (Гръцка православна църква), архимандрит Емилиан (Константинополска патриаршия), игумен Филип, действащ представител на Московска патриаршия към международни организации, протойерей Сорин Челару (Румънска патриаршия), архимандрит Нектарий (Кипърска православна църква), секретар на комитета; и архиерей Йоргус Лекас, съветник на гръцкото представителство на църквата в Европейския съюз. Комисията работи в представителството на Константинополска патриаршия в ЕС.

Приоритет при разглежданите въпроси бе даден на положението на християните в Близкия изток, като се има предвид напрегнатата политическа ситуация в региона.

Комитетът продължи подготовката за срещата си с представители на България и Австрия.

Участниците също така отделиха голямо внимание на обсъждането и анализа на разпоредбите на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие (Истанбулска конвенция). Комитетът изслуша докладите относно ситуацията, свързана с подписването и ратифицирането на конвенцията в различни европейски страни.

За Николина Александрова

Виж още

Епархийските избиратели в Сливен избраха двамата епископи, от които Св. Синод ще избере нов Сливенски митрополит

Знеполски епископ Арсений и Мелнишки епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели на Сливенска епархия ...