Начало / Uncategorized / Съвместна декларация на християнските  лидери с призив за мир в Близкия изток

Съвместна декларация на християнските  лидери с призив за мир в Близкия изток

Християнските първойератси излязоха с обща декларация с призив за мир. Текстът на декларацията бе обсъден по време на телефонен разговор между папа Франциск и Руския патриарх Кирил на 14 април 2018 г.

Текстът беше подкрепен от Негово Светейшество Папа и Патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор II, Негово Светейшество Йосиф Ал-Абси, патриарх на Велика Антиохия, и целия Изток, Негово Божествено Блаженство Теофил III Патриарх на Светия Град Йерусалим и на цяла Палестина, Негово Светейшество Тавадрос II, папа Александрийски и Патриарх на престола на св. Марк, на цяла Африка и Близкия Изток и Негово Светейшество Игнатий-Ефрем II патриарх на Сиро-яковитската църква.

Съвместна декларация:

„“Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии“ (Мат. 5: 9)

Завладяни от чувството за отговорност към милионите християни, които Бог е поверил на духовната ни грижа и благополучието на цялото човешко семейство, което има обща съдба, се събираме заедно, за да говорим в този момент на засилено международно напрежение.

Продължаващите военни действия в Близкия изток, които през последните години доведоха до огромни страдания, отнеха живота на хиляди хора и предизвикаха движението на милиони бежанци, сега заплашват да се превърнат в глобален конфликт.

Нашият свят достигна точка, в която съществува реална опасност от срив в международните отношения и сътрудничеството за общото благо на човешкото семейство.

Ясно е, че ужасите на световните войни от миналия век едва ли могат да бъдат сравнени с тежките последици от световна война в наши дни.

Пред лицето на тази ужасна заплаха призоваваме всички световни лидери да признаят своята отговорност пред своите народи, пред човечеството и пред Бога.

Също така призоваваме държавите от Организацията на обединените нации и особено членовете на Съвета за сигурност да си припомнят задълженията си към семейството на народите и ние ги умоляваме в името на Бога да преодолеят своите разногласия и да работят заедно за мир в света.

Заедно призоваваме политическите лидери да избягват по-нататъшно ескалиране на напрежението, да избягват конфронтации и да иницират диалог.“

За Николина Александрова

Виж още

Покаянието, както го научих от съвременните светии и старци

Имах възможността да познавам лично немалко от съвременните светии и духовни старци, докато сам изследвах ...