Начало / Uncategorized / Пасхално послание на св. Йоан Шанхайски от 1940 г.

Пасхално послание на св. Йоан Шанхайски от 1940 г.

Пасха, 1940 г., Шанхай. Голяма руска диаспора, принудена да остави родината зад себе си; мнозина били изгубили своите скъпи хора и всичко, което притежават, а сега живеят в немилост в чужда земя. Бог обаче им дал светец епископ, за да ги утеши и да ги пази в памет на благодатта и силата на Св. Православие. 

Духовно чедо на св. Йоан Шанхайски – Николай Цепинов от Ревда, Русия, е запазил пасхалното послание на светия епископ през целия си живот, дори и след като се завръща в Съветския съюз през 1947 г. Думите на св. Йоан го утешавали там, където имал повече изпитания. Той предоставил посланието за публикуване на Фонда за канонизация на св. Йоан Шанхайски в Русия, а ние го представяме тук на български език. 

Христос воскресе!

Станали в дълбоко утро, да принесем, вместо миро, песен на Владиката, и ще видим Христа, Слънцето на Правдата, дарил живот на всички.

Преварваме изгрева на слънцето и бързаме в дълбочината на нощта да посрещнем Слънцето на Правдата. Настоящата вечер не е обикновена вечер! По-светла е от деня, изпълва сърцата ни със светлина! Лъчите на Слънцето на света осветяват нас и цялата вселена, просветлявайки всички, които идват към Неговата светлина. Топлината, изливаща се през лъчите Му, прониква във всичките ни членове, изпълва сърцата ни с дълбок мир, изцелява дори телесните ни болести. 

18239.pТази топлина разтопява скърбите ни, а страстите ни биват изгаряни като от огън. Враждебността и омразата изчезват от нас, ние забравяме горчивината си и не чувстваме бедността си. Светът става различен в тази свята и единствена нощ! Цялата природа се променя и всичко става изпълнено с топлина и светлина. Както хищните птици се крият от изгрева на слънцето и дивите зверове изчезват в гнездата си, така и злото избяга от всяко сърце, осветено днес от Светината, излизаща от Гроба!

И подобно на утринна роса, сега и нашите сълзи са изсъхнали! И както цветовете се разгръщат с началото на деня, оживени от лъчите на слънцето, така и добродетелите се връщат към нас, когато Слънцето изгрява тази сутрин. Нека се стремим да бъдем напълно осветени от тази чудна светлина! 

Щом пролетта дойде, ние отваряме всички прозорци и врати на домовете си, за да може топлината да влезе и да изсъхне всичко вътре в тях. Сега може да влезе и Божествената Светлина, но тя не може да блести и свети в души, които са се затворили и не искат да бъдат осветени от Нея. Да отворим душите и сърцата си! Да побързаме, с мироносиците нека дойдем рано и носим светилниците си запалени на Христос, който излезе от гроба! Дори ако сте обременени от грехове, не се отвръщайте, защото днес дори и тези, които са в оковите на ада, се втурват към Светлината с радостни крака. 

Дори ако сте бедни и нямате средства да закупите свещи и смирна, не се отвръщайте. Нека сърцата и душите ни горят като кандила. В света няма осиромашаване! 

През тези последни дни бяхме призовани да принесем материалните си жертви и телесният си подвиг, като смирна. А сега сме призовани да участваме в духовната радост. Това е денят, който Господ направи, да се радваме и да се развеселим в него! 

Вместо смирна и материални дарове, нека принесем химн на Господа. Нека в песен да похвалим Отца, Сина и Св. Дух, Бога! Нека да отворим вратите и прозорците на душите и сърцата си, за да бъдат те затоплени от лъчите на Слънцето на Правдата! От края на небесата е изходът му, и шествието му до другия им край, и от неговата топлина нищо се не укрива (Пс.18:7). Днес всичко се изпълни със светлина, небето и земята, и преизподнята (Песен 3 от пасхалния канон). Само ние оставаме непроглеждащи, ако не Го искаме! 

Ако не чувстваме тази лъчезарна радост днес, трябва да потърсим причината в себе си.

Би било лудост ако човек твърди, че слънцето на съществува, само защото не го вижда отвътре в плътно затвореното си жилище. Жалък е слепецът, който продължава да казва на всички, че няма такова нещо като светлина, само защото не я вижда! Ще изглежда глупав онзи човек, който настояна, че пролетта не е дошла, само защото не е проникнала топлина в заключеното му мазе! Възсхваляваме нежната сетлина, светата слава на бъзсмертния Небесен Отец – възкръсналият Господ, викайки към Него от дълбочината на душите си, защото трябва да бъде хвален! 

Тогава Христовата светлина, която осветлява всички, ще ни просвети и ще видим Христос – Слънцето на Правдата, Който блести над целия живот!

Светлото Христово възкресение,

+ Йоан, епископ на Шанхай,

1940 г., Шанхай

Превод: Ангел Карадаков

Източник: orthochristian.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Война и мир: Част първа – Христос, Ранната Църква и справедливата война

Христос воскресе! Воистину воскресе! „Боеве и вести за войни“. Времето да се мисли рационално за ...