Начало / Новини / Днес ще бъде извършена панихида за жертвите от кървавия атентат в храм „Св. Неделя“

Днес ще бъде извършена панихида за жертвите от кървавия атентат в храм „Св. Неделя“

На 16 април 1925 г. опелото на убития два дни по-рано ген. Константин Георгиев се превръща в хекатомба: 213 души загиват под развалините на взривената от комунистическите терористи от БКП църква. Сред тях са мнозина представители на стария български национален елит. 

По този повод от 17:30 часа в храма „Св. Неделя“ ще бъде отслужена панихида за всички загинали и пострадали при кървавия атентат. 

Атентатът е извършен на  16 април 1925 г., Велики четвъртък, когато група дейци на Военната организация (ВО) на Българската комунистическа партия (БКП) взривява покрива на църквата „Света Неделя“ в София. По това време в нея се провежда церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от други дейци на комунистите. Специалната цел на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната. При атентата загиват 134 души, а ранените са около 500, като част от тях умират по-късно от раните си.

За Ангел Карадаков

Виж още

Преждеосвещената литургия бе преведена на тайски език

С благословението на митрополита на Сингапур и Югоизточна Азия и временно управляващ Тайландска епархия, Преждеосвещената ...